Abiznis

MUJEVIĆ: Ugovorena vrijednost javnih nabavki 14 odsto veća

Ukupna ugovorena vrijednost javnih nabavki porasla je u prošloj godini u odnosu na 2013. oko 14 odsto na 327,16 miliona eura, što čini 9,62 odsto bruto domaćeg proizvoda, saopštio je direktor Uprave za javne nabavke, Mersad Mujević, prenosi Mina biznis.
MUJEVIĆ: Ugovorena vrijednost javnih nabavki 14 odsto veća
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Ukupna ugovorena vrijednost javnih nabavki je u odnosu na 2013. godinu porasla u vrijednosnom dijelu, ali i prema broju ugovora sa oko 5,3 hiljade na skoro 5,8 hiljada ugovora“, rekao je Mujević novinarima na radnom doručku.

On je naveo da je vrijednost javnih nabavki u otvorenim i transparentnim postupcima iznosila oko 306 miliona eura, a neposrednim sporazumom oko 20,7 miliona eura.

„Transparentnim postupcima ugovoreno je 91 odsto ukupnih javnih nabavki, pregovaračkim postupkom bez prethodnog objavljivanja postupka javnih nabavki 2,66 odsto, a neposrednim sporazumom 6,34 odsto“, kazao je Mujević.

On je dodao da je ušteda ostvarena kroz otvorene postupke u prošloj godini iznosila 29,2 miliona eura.

Mujević je saopštio da je prošle godine evidentiran 621 obveznik Zakona o javnim nabavkama, 11,03 odsto manje nego 2013. godine. Izvještaj o sprovedenim postupcima javnih nabavki i zaključenim ugovorima je, prema njegovim riječima, dostavilo 608 obveznika ili 97,91 odsto, dok njih 13 ili 2,09 odsto to nije uradilo.

„Naručioci koji nijesu ispoštovali zakonsku odredbu procesuirani su Upravi za inspekcijske poslove, koja će pokrenuti ili je pokrenula kaznenu i krivičnu odgovornost protiv njih“, rekao je Mujević.

On je saopštio da izvještaj nijesu dostavili beranski Poliex, Radio Bijelo Polje, Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju iz Budve, budvansko preduzeće za konsalting i inženjering BSP, Sportski centar Cetinje, cetinjski Obod, Javno preduzeće za stambeno-komunalne djelatnosti Plav, Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju, podgorička Inventivnost, Pobjeda i „Radoje Dakić“, Javno preduzeće za održavanje i izgradnju i Centar za kulturu, sport i medije iz Šavnika.

Mujević je naveo i da je 65 naručilaca obavijestilo Upravu da prošle godine nijesu imali nikakvu poslovnu aktivnost, što, kako tvrdi, nije tačno.

„O tome smo obavijestili Upravu za inspekcijske poslove, od koje očekujemo da pokrene određene postupke“, rekao je Mujević i dodao da su zakonom definisane prekršajne odredbe od dvije do 2,5 hiljada eura za odgovornog.

On je podsjetio da je, kada je riječ o konsultantskim nabavkama Elektroprivrede (EPCG), obavljeno konsultativno saslušanje u skupštinskom Odboru za antikorupciju, na osnovu kojeg su doneseni određeni zaključci.

„Uprava je imala obavezu da u roku od 60 dana dostavi svoje viđenje te situacije i to je poslato Vrhovnom državnom tužilaštvu i Odboru“, kazao je Mujević i dodao da očekuje da će mediji uskoro imati informaciju o tome da li je EPCG kršila zakon.

On je saopštio da je učešće međunarodnih ponuđača je oko 16,09 odsto u ukupnoj vrijednosti javnih nabavki.

Mujević je rekao da je Uprava u prošloj godini dobila veliki broj zahtjeva za slobodan pristup informacijama, od kojih su tri odbijena, a po jedan djelimično usvojen i djelimično odbijen.

Uprava je, prema njegovim riječima, u prošloj godini bila posvećena obezbjeđivanju transparentnosti u procesu prevencije korupcije.

„Sistem javnih nabavki bi trebalo da obezbijedi efikasnu prevenciju od korupcije i omogući njeno lakše sankcionisanje. Zato smo na tom polju radili mnogo na transparentnosti, a uključen je bio i biznis sektor“, naveo je Mujević.

On očekuje da će do kraja naredne godine biti uveden elektronski sistem javnih nabavki, kao jedna od mjera predviđenih strategijom.

Portal Analitika