Društvo

Vukčević razgovarao sa Dirkom Langeom

Percepciju rada pravosudnog sistema Crne Gore treba približiti postignutim rezultatima, a to ćemo postići dosljednim sprovođenjem mjera iz strateških dokumenata za reformu crnogorskog pravosuđa, saopštio je predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević na sastanku sa Dirkom Langeom, šefom Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, održanim juče u Evropskoj komisiji.
Vukčević razgovarao sa Dirkom Langeom
Portal AnalitikaIzvor

Lange je istakao da je reforma crnogorskog pravosuđa u fokusu pažnje Evropske komisije i država članica EU i najavio da će sljedeći nalazi o rezultatima Crne Gore na ovom planu biti sadržani u Izvještaju o napretku za 2015. godinu, koji će biti objavljen 14. oktobra.

Vukčević je upoznao Langea i njegove saradnike sa aktuenom fazom implementacije novousvojenog sudskog zakonodavstva, jačanjem kapaciteta Sudskog savjeta, kao i implementacijom Etičkog kodeksa i postupcima disciplinske odgovornosti sudija.

Na sastanku je detaljno razgovarano i o planovima za unaprjeđenje informacionog sistema pravosuđa, reformi sistema edukacije nosilaca pravosudne funkcije, reorganizaciji pravosudne mreže, unaprjeđenju sistema statističkog izvještavanja o radu sudova i sudija, kao i uvodjenju jedinstvenog sistema izbora i napredovanja sudija.

Obostrano je zaključeno da je reforma pravosuđa od ključne važnosti za pregovore u poglavlju 23 "Pravosuđe i temeljna prava".

Sastanku u Evropskoj komisiji prethodila je posjeta predsjednika Vukčevića Visokom savjetu pravde Kraljevine Belgije i Stalnoj kancelariji Evropske mreže pravosudnih savjeta (ENCJ), gdje se sastao sa predsjednicom savjeta Frons Blomajon i direktorkom kancelarije Monik Vanderhus. Razmijenjena su iskustva funkcionisanja dva savjeta, a razgovarano je i o učešću Sudskog savjeta Crne Gore u evropskoj mreži i sličnim inicijativama na nivou Zapadnog Balkana.

Sastankom u Evropskoj komisiji završena je trodnevna posjeta predsjednika Vukčevića institucijama EU i Kraljevine Belgije.

Portal Analitika