Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Politika

ŠEHOVIĆ: Jedinstvo SDP-a će zavisiti od prvih poteza Krivokapića

Poslanik Socijaldemokratske partije Damir Šehović, ocijenio je u intervju za Pobjedu da će jedinstvo te partije zavisiti od prvih poteza reizabranog predsjednika Ranka Krivokapića. Šehović je dodao da neće biti uklanjanja Brajovićevih kadrova iz izvršne vlasti.
ŠEHOVIĆ: Jedinstvo SDP-a će zavisiti od prvih poteza Krivokapića
Portal AnalitikaIzvor

- Ne očekujem nikakve obračune sa bilo kojim funkcionerom ili članom partije koji je na Kongresu glasao - ne za bilo koga - nego za jednog od najuglednijih i najpoštovanijih osnivača SDP-a i čovjeka koji je 14 godina njen - ne bilo kakav nego uvaženi potpredsjednik. Inače, obračun sa bilo kim od 162 delegata koja su glasala za Ivana Brajovića bi, zapravo, bio obračun sa SDP-om, odnosno sa pola stranke ili, ako hoćete, obračun sa sobom samima, kazao je Šehović.

On je rekao da Brajović i Krivokapić nemaju razloga ni za razočarenje, ali ni za euforiju.

„Predsjednik Krivokapić je reizabran na Kongresu, ali se i pored toga nalazi pred velikim izazovom, budući da je nakon 14 godina na čelu partije 45 odsto delegata na Kongresu glasalo za drugog kandidata. S druge strane, Ivan Brajović nije izabran za predsjednika, ali nema posebnog razloga da bude nezadovoljan, budući da mu je trebalo još samo 18 glasova koje je dobio njegov protivkandidat da bi pobijedio, čime je potvrdio svoj puni legitimitet koji se u narednom periodu u SDP-u mora poštovati. Nakon Kongresa moramo imati mudrosti da svi zajedno, bez obzira ko je za koga glasao, izađemo jači. A to ćemo uspjeti ukoliko različita mišljenja iskazana na Kongresu ne počnemo da pretvaramo u lične animozitete. U suprotnom, bojim se da ćemo svi izgubiti, neko manje, neko više, a najviše SDP, naveo je Šehović.

Prema njegovim riječima, jedinstvo SDP-a najviše zavisi od prvih poteza Ranka Krivokapića.

„Ivan Brajović je imao moju punu podršku upravo zbog toga što sam znao da bi u slučaju njegovog izbora za predsjednika uspio da sprovede prijeko potrebne promjene, ponajviše u dijelu stabilizacije politike, vraćanja SDP-a svom izvornom prepoznatljivom programu, obnavljanja povjerenja unutar partije, ali i očuvanja jedinstva SDP-a. Znam da je, nakon svega, za vraćanje unutarpartijskog povjerenja potrebno mnogo demokratskog kapaciteta i pravljenja kompromisa. To više nije stvar bilo čijeg izbora, nego naša zajednička obaveza ukoliko smo dobronamjerni i želimo da sačuvamo partiju. Nadam se da je to svima nama u vrhu partije cilj, iako sam svjestan da postoji u samom SDP-u šačica onih koji priželjkuju i podstrekavaju ,,ćeranja“ po partiji samo zbog toga što u tome vide šansu da zakuče, makar i privremeno, kakvu sitnu partijsku privilegiju, koja ih u normalnim okolnostima ne bi mogla zapasti jer je ne zaslužuju“, objasnio je Šehović, kritikujući način glasanja na Kongresu.

"O načinu glasanja na Kongresu SDP-a bismo mogli nadugo i naširoko da pričamo. I vjerujem da bi se dosta toga interesantnog moglo reći, a što ne priliči partiji koja u svom nazivu ima riječ demokratska. Ali, ja to ne želim sada da radim jer ne vidim da bi nam to pomoglo da očuvamo jedinstvo partije, što je ipak u ovom momentu prioritet", zaključio je Šehović.

Portal Analitika