Region

HARADINAJ: Moje hapšenje je uvreda za Kosovo, potjernica nije validna

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj koji je danas uhapšen na ljubljanskom aerodromu izjavio je da mu je rečeno da se u 18 časova pojavi pred slovenačkim sudom da se "raščiste stvari".
HARADINAJ: Moje hapšenje je uvreda za Kosovo, potjernica nije validna
Portal AnalitikaIzvor

Haradinaj je u telefonskoj izjavi za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) rekao da su vlasti u Sloveniji "zabrljale", jer su ga uhapsili na osnovu potjernice iz 2006. godne, za koju kaže da nije validna.

"Ovo ne vidim samo kao ličnu uvredu, već i kao uvredu za Kosovo", rekao je Haradinaj, navodeći da je od 2012. godine putovao u različite zemlje, uključujući i SAD i evropske zemlje i da nije imao problema.

U izvještaju o privođenju Haradinaja navodi se da je on priveden po potjernici koju je izdao Interpol Beograd 8. oktobra 2004. godine. Beogradski mediji prenijeli su izjavu portparola slovenačke policije Bojana Kosa za prištinski portal Lajmi.net da je na aerodromu u Ljubljani popodne uhapšen jedan kosovski državljanin koji čeka izvođenje pred istražnog sudiju Okružnog suda u Kranju.

Kako je kazao, postupak u vezi sa tim hapšenjem biće okončan nakon svih sudskih procedura.

Haradinaj je posle pritvaranja za potral "Gazeta ekspres" rekao da nije uhapšen već samo zadržan i da će se vrlo brzo vratiti u Prištinu. Zbog njegovog hapšenja ispred Ambasade Slovenije u Prištini protestovali su čelnici Alijanse.

Portal Analitika