Politika

Lukšić pozvao papu da posjeti Crnu Goru

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić boravio je danas u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici.
Lukšić pozvao papu da posjeti Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom, Lukšić se susreo sa papom Franjom i imao odvojene sastanke sa kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice i monsinjorom Polom Ričardom Galagerom, sekretarom za odnose Svete Stolice sa drugim državama.

1706vatikan2

"Tokom susreta sa papom Franjom, Lukšić je ukazao na značaj i posebno vrjednovanje zalaganja pape za mir, pravdu i jednakost među ljudima, aktivnosti usmjerene ka pomoći nerazvijenim zemljama, borbi protiv siromaštva kao i snaženju ekumenskog dijaloga i politike održivog razvoja. Prenijevši pozdrave predsjednika Vujanovića, Lukšić je ponovio poziv papi Franju da posjeti našu zemlju", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

1706vatikan3

Na sastancima Lukšića sa državnim sekretarom Parolinom i monsinjorom Galagerom izraženo je obostrano zadovoljstvo bilateralnim odnosima Crne Gore i Svete Stolice, koje, kako je konstatovano, nemaju otvorenih pitanja, kao i suštinskim, konstruktivnim i intenzivnim političkim dijalogom na najvišem nivou.

Tom prilikom, dvije strane su konstatovale da implementacija Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice predstavlja solidnu osnovu za dalje produbljivanje i unaprjeđenje tradicionalno dobrih i prijateljskih veza dvije države, čemu nemjerljiv doprinos daju zasjedanja Mješovite komisije.

1706vatikan4

U kontekstu evropskih i evroatlantskih integracija naše zemlje, najviši predstavnici Svete Stolice izuzetno su pozitivno vrjednovali dosadašnje rezultate koje je Crna Gora postigla na tom planu i istakli punu podršku Rimske kurije što skorijoj realizaciji naših strateških spoljno-političkih prioriteta.

1706vatikan5

Tokom razgovora u Vatikanu, razmijenjena su mišljenja dvije strane i o modalitetima daljeg unaprjedjenja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Portal Analitika