Kultura

VII KotorArt: S novim programima i sponzorima ka konačnom rješenju statusa festivala

Ovogodišnji VII Međunarodni festival KotorArt biće svečano otvoren 24. juna posebno osmišljenim programom koji će biti priređen na Trgu ispred Katedrale Sv. Tripuna u 21 čas.
VII KotorArt: S novim programima i sponzorima ka konačnom rješenju statusa festivala
Portal AnalitikaIzvor

Nastupiće Crnogorski simfonijski orkestar pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska, uz kreativno učešće svih sedam programskih segmenata.

- KotorArt predstaviće se kao najkompleksniji i najkvalitetniji umjetnički festival u zemlji. Do 14. avgusta nastupiće više od hiljadu umjetnika, izvođača i predavača kroz sedam festivalskih segmenata: Festival klapa Perast, Kotorski festival pozorišta za djecu, KotorArt Teatar, KotorAPSS, Don Brankove dane muzike, SeaRock i Pjacu od filozofa. Tokom 52 festivalska dana, na 22 lokacije u Kotoru, Perastu i Risnu biće izvedeno više od stotinu programa, sa učesnicima iz 18 zemalja - istakao je prvi čovjek KotorArta i Don Brankovih dana muzike, Ratimir Martinović, predstavljajući danas program ove manifestacije od kulturnog značaja za Crnu Goru.

Osim crnogorskih umjetnika, publici će se predstaviti i oni iz SAD-a, Italije, Hrvatske, Norveške, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, Brazila, Velike Britanije, Slovenije, Španije, Švajcarske, Austrije, Rusije, Izraela, Belgije i Grčke.

- Budžet KotorArt-a namijenjen neposrednoj realizaciji programskih sadržaja iznosi 400.000 eura, odnosno više od 80 odsto ukupnog budžeta festivala od 472.000 eura. Ministarstvo kulture Crne Gore ovogodišnji festival finansira sa 230.500 eura, Opština Kotor sa 206.500 eura, dok je preostali iznos obezbijeđen sponzorstvima i donacijama - dodao je.

On je naglasio da festival, i pored nešto manjeg budžeta, zadržava iznimno visok umjetnički nivo, po čemu je prepoznat ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu.

- Festivalu su prethodile vrlo opsežne i temeljne pripreme, što je rezultovalo, između ostalog, i nikad dužom listom sponzora i partnera, novim vizuelnim identitetom, inoviranim marketinškim pristupom, ustanovljavanjem sopstvene video-produkcije, boljom unutrašnjom organizacijom, te kvalitetnijim dijalogom sa osnivačima. Tokom ljeta planiramo da organizujemo nekoliko javnih debata na temu KotorArt-a, te na temu potrošnje javnog novca kada se radi o kulturi. Vjerujem da će kroz tu debatu i razgovore KotorArt biti istaknut kao vrlo svjetao i pozitivan primjer, koji svjedoči kako manje zapravo može biti više - rekao je Martinović i najavio razgovore predstavnika festivala sa Ministarstvom kulture i Opštinom Kotor, koji će voditi ka budućem utemeljenijem pravnom okviru i statusu festivala.

Izvršni direktor Međunarodnog festivala klapa u Perastu Milan Kovačević, najavio je prvi od sedam segmenata, čiji program 14. izdanja počinje već 25. juna.

 - Do 28. juna u Perastu će se okupiti rekordan broj vrhunskih izvođača i teoretičara klapskog stvaralaštva iz Crne Gore i regiona. Muške, ženske i mješovite klape nadmetaće se u pojedinačnim kategorijama i u kategoriji nove klapske pjesme, a u revijalnom dijelu izvodiće melodije iz krajeva iz koijh dolaze. Među ovogodišnjim učesnicima festivala su i klape višestruko nagrađivane na prestižnim klapskim festivalima: Neverin, Ćakulone, Oršulice, Kaše, Sagena, Sebeniko i Bunari, zatim Corona iz Sarajeva, a iz Crne Gore nastupiće čak tri debitantske: mješovita klapa Stradioti iz Tivta i ženske Fortuna iz Herceg Novog i Maris iz Kotora - precizirao je on.

Posebno je istakao izdanja koja će biti promovisana prvog dana festivala. Riječ je o trećem broju časopisa Lirica, i knjizi "Pjesme dalmatske iz Boke Ludvika Kube (1907. godina)" koja sadrži 155 originalnih zapisa tog etnografa, uz prateće studije, što smatra materijalom "od izuzetnog značaja za etnomuzikologiju Crne Gore".

Kako je Portal Analitika već najavio, XIV Don Brankovi dani muzike će od 25. juna do 14. avgusta imati do sada najobimniji program sa čak 22 koncerta.

- Program karakteriše mnogo premijernih izvođenja u Crnoj Gori i jedna svjetska premijera: djelo kompozitorke Nine Perović nastalo povodom 450 godina smrti Blažene Ozane, po porudžbini KotorArta. Koncerte raznolikih žanrova i stilova, u različitim ambijentima, izvešće: violinisti Nemanja Radulović i Patricija Pjekutovska, pijanisti Elena Baškirova i Albert Mamrijev, sopran Katarina Jovanović, gudački kvartet "Henchel", Dubrovački klavirski duo, dirigenti Mladen Tarbuk, Nikolaj Lalov, Klod Viljare, Crnogorski simfonijski orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar i Festivalski orkestar KotorArta - rekao je Martinović.

On je najavio i aksutični koncert Gibonnija, nastupe učenika Muzičke škole "Vida Matjan" iz Kotora i slijepih muzičara iz regiona, premijerno predstavljanje novoformiranog Crnogorskog vokalnog ansambla "Luča" uz glumicu Varju Đukić, zatim Beogradski diksilend orkestar na kotorskim pjacama i desetodnevni KotorArtić namijenjen najmlađima.

- U okviru XXIII Kotorskog festivala pozorišta za djecu, u proširenom izdanju od 1. do 12. jula, biće izvedeno 12 pozorišnih predstava namijenjenih djeci i mladima od najmlađeg do tinejdžerskog uzrasta. Pred početak KotorArta i Dječijeg festivala mogu reći da osjećam jedno pozitivno uzbuđenje. Program je obiman i složen kao i prošle godine, što će svakako doprinijeti turističkoj ponudi. Imaćemo više od hiljadu učesnika iz 18 zemalja, uz ponovno pokroviteljstvo Predsjednika Crne Gore - naglasio je Petar Pejaković i dodao da će edukativni program činiti čak deset besplatnih radionica za djecu različitog uzrasta.

KotorArt Teatar u sedmom izdanju odvijaće se kroz reprize uspješnih koprodukcija: predstave za mlade "Kinez", koju je po tekstu Maje Todorović režirala Anja Suša, i autorskog projekta Petra Pejakovića "Kako rastu veliki ljudi - Njegoš za djecu" namijenjenog dječijoj publici.

- Stavljanjem u prvi plan pozorište za djecu i mlade, KotorArt Teatar teži da ukaže na marginalizovani položaj pozorišta namijenjenog mladim generacijama u Crnoj Gori sa jedne, a ogromne potencijale ovog važnog umjetničkog, ali i društvenog projekta, sa druge strane. Želimo da na vrijeme stvorimo kvalitetnu pozorišnu publiku - zaključio je Pejaković.

Dijana Vučinić najavila je novu koncepciju KotorAPSS-a, koja će, u stvari, biti rezime svega učinjenog kroz ljetnju školu arhitekture i konferencije, kako tokom ljeta, tako i preko godine.

- U petom izdanju, od 14. do 18. jula biće sumirani rezultati kroz KotorAPSS Forum, u okviru kojeg će biti održana Peča Kuča noć, panel-diskusije "Turizam i kulturna baština" i "Kako gradimo za turizam", te završni simpozijum - navela je direktorica ovog segmenta KotorArta.

Kako je najavio Ivan Krivokapić, ljubitelji rok muzike će na petom SeaRock-u 24. i 25. jula čuti čuvenu američku grupu "Lambchop", zatim Vilijama Ficsimonsa, Čaka Profeta i Stefani Finč, kao i italijanski bend "Sacri cuori", norveški "Keine Angst", crnogorski "Light Under the Black Mountain" i "Antonio Sanchez i kurvini sinovi", te hrvatsku kantautorku Irenu Žilić.

Pjaca od filozofa se u petom izdanju od 27. do 29. jula vraća temi ljubavi, kao samom izvorištu filozofije, uz atraktivni naslov "(Per)verzije ljubavi". Na simpozijumu će učestvovati su belgijski filozof i profesor prava Loren de Suter koji će održati predavanje "Cijena ljubavi", jedan od najpoznatijih i najuticajnijih savremenih ruskih filozofa i intelektualaca Mihail Riklin, sa izlaganjem "Kada se ljubav pretvori u mržnju: o kulturnom razvodu", hrvatski filozof i aktivista Srećko Horvat, sa temom "Radikalnost ljubavi", te sociološkinja Eva Iluz, koja će pokušati odgovoriti na pitanje "Što ne valja sa ljubavlju danas".

KotorArt se i ove godine odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Kotor i UNESCO-a, sponzori su Luka Kotor i Luštica Bay, a pojedinačne segmente podržali su brojni drugi sponzori i partneri

U ime Ministarstva kuture, Dragica Milić je podsjetila na značaj koji je KotorArtu dat još na osnivanju prije sedam godina.

- To nas je opredijelilo da ovom festivalu damo status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, cijeneći ono što su kulturni poslenici Kotora i ova opština dala i čime je doprinijela kulturi, a takođe i unaprijedila ono što Kotor danas predstavlja u Crnoj Gori i među svjetskom kulturnom baštinom. Kroz KotorArt se tako uspješno promoviše crnogorska kulturna baština širom svijeta. Rezultati koji su do sada postignuti značajni su kako za promociju kulture, tako i regionalno povezivanje. Kako je najavljeno, već tokom ovog festivalskog izdanja, razgovaraćemo o unaprjeđenju i boljem pozicioniranju KotorArta - istakla je ona.

Aleksandra Milić, iz sekretarijata za kulturu Opštine Kotor kazala je da neizostavno prate sve kulturne događaje u gradu.

- Zato je Opština Kotor ove godine pokrovitelj svih segmenta KotorArta. Time doprinosimo većoj turističkoj ponudi našeg grada i boljoj posjećenosti tokom ljetnjih mjeseci.

U ime Luštica Bay-a Dragana Bećirović je rekla kako je počela prva operativna sezona tog rezidencijalnog kompleksa.

- Naša želja je da, sa napretkom našeg projekta, podržavamo brojne strukture i kulturne događaje u Boki. Zato smo posebno ponosni što smo ove godine među većim sponzorima KotorArta. Ovom prilikom bih najavila da će ljetnjih mjeseci i Luštica Bay organizovati pojedine kulturne programe, prije svega umjetničke radionice.

- Luka Kotor, kao društveno odgovorna kompanija, od početka je usmjeravala dio sredstava čime je podsticala promociju i davala podršku kulturnim manifestacijama u ovom gradu. Saradnja je posebno značajna zbog promocije kulturnih sadržaja čime bi se povećao boravak kruzera tokom ljeta i njihov duži ostanak u kotorskoj luci. Zato je logično da je dio sredstava namijenila i za KotorArt. Tako udružene dvije značajne institucije daju prepoznatljivost ovom brendu - naveo je sekretar Luke Kotor Dušan Vukasović.

Novina ovogodišnjeg KotorArt-a je partnerstvo sa Dukley European Art Community, kroz zajedničko organizovanje izložbi, čime će program festivala biti proširen i na vizuelne umjetnosti.

- Dukley European Art Community nova je pojava na kulturnoj mapi Crne Gore. To ujedno predstavlja susret ozbiljnog biznisa i umjetnosti, kako do sada nije viđeno u Crnoj Gori. Djelujemo u raznim smjerovima, pozivajući umjetnike da budu na rezidencijalnom boravku u Crnoj Gori, a čije se ovdje nastalo djelo zatim široko predstavljamo. Ta djela su ideje o Crnoj Gori i nastala su u Crnoj Gori - izjavio je umjetnički rukovodilac Dukley Europan Art Community, Petar Ćuković.

- Do sada smo već započeli saradnju sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gre i Nacionalnom bibliotekom "Đurđe Crnojević", a ovog ljeta počinjemo saradnju sa Kotor Artom. Lako smo došli do zajeničkog interesa, jer svi želimo da proširimo svoje mogućnosti, ne samo u Kotoru već u cijeloj Crnoj Gori. Art Centar - umjetnički prostor koji je otvoren u nekadašnjoj zgradi Jugooceanije u Kotoru - ugostiće više programa u okviru KotorArta, a u njemu će nakon festivalskih programa KotorArta biti priređeno večernje druženje - zaključio je Ćuković.

K.J.

Foto: KotorArt

Portal Analitika