Abiznis

MI "Goranović" dobitnik regionalne nagrade "Biznis partner"

Mesna industrija "Goranović" iz Nikšića dobitnik je regionalne nagrade "Biznis partner" za 2015. godinu, saopšteno je Portalu Analitika iz nagrađene kompanije. Ceremonija dodjele regionalne nagrade "Biznis Partner" 2015, pod sloganom "U biznisu, kao i u životu, najvažniji je partner" održana je sinoć u hotelu "Crowne Plaza" u Beogradu.
MI "Goranović" dobitnik regionalne nagrade "Biznis partner"
Portal AnalitikaIzvor

"Goranović"  je jedina kompanija iz oblasti mesne industrije koja je laureat ove prestižne nagrade.

Izvršni direktor Mesne industrije Goranović Đorđije Goranović je istakao da nagrada za kompaniju predstavlja potvrdu dugogodišnje dobre poslovne politike i dobre proizvođačke prakse i da je ona plod pravilnog pristupa biznisu, poslovnim partnerima i potrosačima u Crnoj Gori  i regionu.

"I u narednom periodu kompanija će nastaviti sa realizacijom svoje vizije, misije i ostvarivanja ciljeva a to su da kompanija na tržištu regiona bude lider u proizvodnji i prodaji, a na evropskom tržištu prepoznatljiv i konkurentan brend sa posebnim akcentom na zdravstvenoj bezbjednosti proizvoda. Takođe, kompanija će nastaviti i kontinuitet u plasmanu proizvoda vrhunskog kvaliteta, modernog pakovanja, dizajna i ambalaze u potpunosti prilagođenih potrebama i zahtjevima poslovnih partnera i potrošača", kazao je Goranović.

Ova regionalna nagrada se dodjeljuje od 1995. godine. Ustanovljena je sa idejom da se javnosti ukaže na uložene napore, postignute rezultate i pozitivan doprinos kompanija iz regiona u njegovanju dobrih poslovnih običaja, poštovanja poslovne etike i morala i uvažavanja poslovnih partnera, klijenata i potrošača.

Ono što nagradu Biznis Partner čini značajnom i posebnom je činjenica da kompanije same predlažu i ocjenjuju svoje poslovne partnere za koje vjeruju da zadovoljavaju utvrđenih 10 kriterijuma, a to su profesionalnost u poslovanju, dobra poslovna saradnja, etičnost u poslovanju, poslovni rezultati, izuzetan kvalitet proizvoda, visoki stepen zadovoljstva potročača, tržišni i marketinški nastup, odgovornost za šire društvene interese, podrška lokalnoj zajednici i ekološki imperativi okruženja.

Portal Analitika