Crna hronika

Socijalni radnici u Rožajama davali novac mimo zakona, bivši javni funkcioner iz Nikšića osumnjičen za korupciju

Rožajska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv pet službenika lokalnog Centra za socijalni rad zbog sumnje da su oštetili državni budžet za više od dva miliona eura, saopštile su danas savjetnice za medije u Upravi policije i Vrhovnom državnom tužilaštvu Tamara Popović i Dragana Unković - Maljević.
Socijalni radnici u Rožajama davali novac mimo zakona, bivši javni funkcioner iz Nikšića osumnjičen za korupciju
Portal AnalitikaIzvor

Prijave su podnijete protiv Zinete Sutović (62), Nuha Ramovića (55), Amera Mujevića (56), Faruka Dacića (32) i Armina Dedeića (29), a terete se da su u proteklih deset godina zloupotrebom službenog položaja oštetili budžet Crne Gore za više od dva miliona eura. Prijave su, kako je saopšteno, podnijete na osnovu dokumentacije Ministarstva rada i socijalnog staranja čija je Radna grupa utvrdila da je u Rožajama došlo do brojnih zloupotreba korisnika Materijalnog obezbjeđenja porodice i dječijeg dodatka.

Zbog zloupotrebe službenog položaja na meti tužilaštva i policije našao se i bivši direktor Agencije za projektovanje i planiranje Opštine Nikšić Živojin Stanišić (49) koji se tereti da je oštetio budžet za više od 65.000 eura. Prijava protiv njega biće dostavljena Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina.

Unković – Maljević je kazala da je Osnovno državno tužilaštvo u januaru formiralo predmet na osnovu dokumentacije Ministarstva rada i socijalnog staranja.

- Radna grupa Ministarstva utvrdila je da 503 rješenja o materijalnom obezbjeđenju porodice nijesu bila u skladu sa Zakonom o dječijoj zaštiti, dok je dječiji dodatak neosnovano korišćen u 283 slučaja, zbog čega su ta rješenja i ukinuta, jer se utvrdilo da se u određenim slučajevima dječiji dodatak primao i 15 godina nakon isteka punoljetstva – rekla je ona.

Osnovno tužilaštvo u Rožajama utvrdilo je da je u ovim predmetima postupalo sedam službenika Centra za socijalni rad u Rožajama, od kojih su dva umrla. Prema njenim riječima, istražitelji će tek utvrditi koji je konkretno službenik bio zadužen za svaki od spornih predmeta.

- Po nalogu tužilaštva obaviće se i finansijsko vještačenje kako bi se utvrdilo kolika je šteta koju je eventualno učinio svaki od službenika  pojedinačno – pojasnila je Unković - Maljević.

Popović je naglasila da je dosadašnjom istraog utvrđeno da su službenici rožajskog Centra za socijalni rad iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenih ovlašćenja sebi ili drugom pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 2.033.748,80 eura, za koji iznos je i oštećen budžet države Crne Gore.

Stanišić je, kako je rekla Popović, iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granice službenih ovlašćenja, tokom 2008. i 2009. godine, sebi ili drugom pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 65.264 eura.

- Kriminalistička obrada predmeta upućuje na sumnju da Ž. S, dok je bio direktor pomenute Agencije, prilikom angažovanja preduzeća u vezi sa izradom projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju Kulturnog centra „18 septembar“ u Nikšiću,  nije sproveo postupak izbora ponuđača u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, već je mimo zakonske procedure za ukupnu vrijednost usluga (izrade projekta) u iznosu od 65.264 eura angažovao i zaključio ugovore sa firmama „Majaart&To“ d.o.o. Podgorica (59.999,99 eura) i „Graling“ d.o.o. Nikšić (5.265 eura) – rekla je ona.

K. K.

 

(Foto: Dobrilo Malidžan) 

Portal Analitika