Abiznis

Za hotelijere: Bez taksi i poreza, umanjenje PDV-a i doprinosa 10 godina, subvencije kamata...

Vlada Crne Gore objavila je spisak novih podsticaja i olakšica za gradnju ekskluzivnih hotela sa četiri ili pet zvjezdica. U, do sada u praksi nezabilježene podsticaje, spadaju umanjenje PDV-a, oslabađanje od poreza, doprinosa i poreza na imovinu u trajanju od 10 godina, subvencionisanje kamata...Plan je da, putem ovakvih podsticaja do 2020.godine, u Crnoj Gori bude sagrađeno čak 76 novih hotela.
Za hotelijere: Bez  taksi i poreza, umanjenje PDV-a i doprinosa 10 godina, subvencije kamata...
Portal AnalitikaIzvor

Prema zvaničnom dokumentu, Vlada je predložila umanjenje PDV-a na ostale turističke usluge do nivoa poreske stope koja važi za smještaj.

Investitoru se garantuje, oslobađanje obaveze plaćanja poreza na imovinu u periodu od 10 godina, kao i oslobađanje od obaveze plaćanja poreza i prireza na lična primanja u periodu od 10 godina.

Hotelijerima se, vjerovali ili ne, grantuje umanjenje doprinosa na lična primanja za 50 odsto na period od 10 godina. Predlaže se i subvencioniranje kamata u iznosu od 3-4 procentnih poena za investicije u klasične hotele, sa rokom otplate kredita od 15 do 25 godina.

Pri tom, država će garantovati grejs period na kredit je dvije godine, a kapitalizacija kamate 4 godine (za investicije u klasične hotele).

Predlaže se i oslobađanje od obaveze plaćanja takse za regionalni vodovod, za klasične hotele i hotelsku komponentu hibridnog hotela.

U Vladi vjeruju da će ovakvim podsticajima, biti izgrađeno 76 hotela u narednih pet godina. Dinamika izgradnje 76 hotela u roku do 2019. uzima u obzir sljedede faktore: 

„Uvodjenje modela hibridnog hotela (50% hotelski i 50% rezidencijalni dio) sa svim stimulansima, godišnji rast izdatih gradjevinskih dozvola na ugostiteljske objekte od 180 odsto u 2016., imajući u vidu da je isti ostvaren na nivou od 140 odsto u 2014.  Realna očekivanja je da će se u 2016. godini izgradi 28 hotela, od kojih će 15 hotela biti kategorije 4 i 5 zvjezdica.  Kao dodatni impuls izgradnji hotela visokih kategorija predstavlja progresivna stopa oporezivanja koja propisuje veće poresko opterećenje hotelskih objekata sa 3* i manje u prioritetnim zonama i plaćanje poreza za neizgradjeno gradjevinsko zemljište, navodi se u informaciji. Prema zvaničnim analizama,  hotel od pet zvjezdica u Budvi sa 300 soba je isplativ tek nakon 18 godina, što je jedan od razloga koji je motivisao izvršnu vlast da pokrene program podsticaja.

Vlada planira da se ovim podsticajima u narednom trogodišnjem periodu slije 101 milion eura budžetskih prihoda.

Podsjetimo, paralelno sa podsticajima za bogate investitore, Vlada je uvela namete za obične građane: taksu od sedam centi za izgradnju autoputa, novi porez na kafu i zamrznula penzije. Iz Vlade nije saopšeno od kada će početi da važe ove podsticajne mjere.

 P.Z.

Portal Analitika