Politika

BOJOVIĆ: Vlast reketira turiste

Vlast u Danilovgradu je, umjesto obnove i obogaćivanja postojećih i razvoja novih turističkih i kulturnih sadržaja, uvela izletničku taksu kojom će oglobiti sve grupe hodočasnika prilikom njihovih posjeta svetilištima u Bjelopavlićima, saopštili su iz Demokratske narodne partije (DNP).
BOJOVIĆ: Vlast reketira turiste
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Funkcioner DNP-a, Dragan Bojović, kazao je da je vlast, nakon što su uništena gotovo sva preduzeća i veliki broj građana završio na Birou rada, odlučila da turizam promoviše kao osnovnu privrednu djelatnost, što ne podrazumijeva obnovu i razvoj prirodnih i kulturnih potencijala.

„Ne isistira se, recimo, na obnovi ruiniranog hotela Zeta u centru grada, ili da nanovo oživi nekada obećavajuće izletište Glava Zete, koje danas nalikuje na arheološko nalazište“, naveo je Bojović u saopštenju.

Prema njegovim riječima, umjesto obnove i obogaćivanja postojećih i razvoja novih turističkih i kulturnih sadržaja, vlast u Danilovgradu se opredijelila za kraći put „kojim se rjeđe ide“ - uvedena je izletnička taksa, popularno označena kao „reket za turiste“.

„S obzirom na brzinu kojom lokalna vlast povećava iznos ove takse treba očekivati da će narednih mjeseci turisti morati da izdvoje cjelokupna svoja mjesečna primanja kako bi obišli svetilišta na teritoriji Opštine Danilovgrad“, rekao je Bojović.

On je podsjetio da je za samo dva radna dana sjednice lokalnog parlamenta, vladajuća garnitura ranije usvojeni i prvog radnog dana potvrđeni iznos od 0,5 EUR, drugog radnog dana preinačila i povećala 100 odsto.

„Pored toga što smjera da zaradi na vjerskim osjećanjima građana, lokalna vlast u Danilovgradu uvodi još jedan novi princip - prejudiciranje presuda sudskih vlasti. Iako je predlog odluke o imenovanju glavnog administratora pod sudskim sporom, jer je jedan od kandidata za ovu funkciju podnio tužbu Upravnom sudu dovodeći u pitanje zakonitost sprovedene procedure, vladajuća struktura nije imala strpljenja da sačeka razrješenje spora, već je, pretpostavljajući njegov ishod, potvrdila predlog odluke predsjednika opštine o imenovanju glavnog administratora“, kazao je Bojović.

Prema njegovim riječima, koliko je sama procedura ovog imenovanja bila legalna govori podatak da je novoizabrani glavni administrator Opštine Danilovgrad istovremeno obavljao funkciju predsjednika Komisije za žalbe na konkursu za izbor na ovu funkciju, što je primjer konflikta interesa.

Portal Analitika