Region

Moguće ponavljanje grčkog scenarija u Hrvatskoj

Ugledni njemački list Handelsblatt objavio je tekst u kojem ispituje mogućnost ponavljanja grčkog scenarija u Hrvatskoj.
Moguće ponavljanje grčkog scenarija u Hrvatskoj
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Odgovor na pitanje je li Hrvatska nova Grčka, tvrde u listu, može ponuditi famozni Hans-Werner Sinn, šef minhenskog Ifo Instituta i jedan od autora HDZ-ovog ekonomskog programa, prenosi Tportal.

U tekstu se navodi da će u narednim sedmicama Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) predstaviti ekonomski program i plan reformi koji je ispisan na više od 500 stranica.

Preporuke Wernera Sinna uključuju smanjenje poreza, ukidanje birokratije i gotovo neizbježno povećanje roka za odlazak u penziju.

"HDZ tim programom računa da zaradi bodove u predizbornoj kampanji", piše Handelsblatt.

Njemački list navodi da su Hrvatskoj reforme hitno potrebne. Predviđeni ekonomski rast do 0,5 odsto u ovoj godini ocijenili su kao 'mršav'.

"Nijedna zemlja u regiji ne stoji tako slabo kao Hrvatska. Već se govori o drugoj Grčkoj", smatraju u Handelsblattu ukazujući na previsoke plate i prerano penzionisanje u Hrvatskoj.

Razgovarali su s njemačkim preduzetnikom Klausom Dieterom Martinom koji je navodno 15 godina pokušavao dobiti dozvolu za letove hidroavionom koji bi povezivali ostrva.

Sada se kaže, bori s gradonačelnikom Pule, Borisom Miletićem.

"Ne zanimaju ga ulaganja. Brani nam gradnju doka za avione jer kaže da mora zaštiti šačicu ribara čiji su brodovi tamo usidreni. Čini mi se da ni najpametniji predlozi gospodina Sinna ne bi uspjeli protiv takve tvrdoglavosti", kaže Martin.

Izvor i foto: tportal.hr

Portal Analitika