Svijet

Grčka kriza može nanijeti štetu globalnoj ekonomiji

Bijela kuća saopštila je da se nada da će situacija između Grčke i njenih kreditora biti riješena prije nego nanese značajnu štetu globalnoj ekonomiji.
Grčka kriza može nanijeti štetu globalnoj ekonomiji
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Portparol Bijele kuće, Džoš Ernest, kazao je da sve strane uključene u aktuelne pregovore moraju biti zainteresovane za vraćanje Grčke na snažne ekonomske temelje i to na način koji neće uznemiriti finansijska tržišta, prenosi Blic.

Posljednja runda pregovora između Grčke i međunarodnih kreditora, prošlog vikenda u Briselu, završena je bez dogovora, jer su i dalje bile prisutne značajne razlike u stavovima dvije strane.

Zvaničnici EU krivicu za neuspjeh pripisuju Atini, navodeći da nije ništa novo ponudila da obezbijedi 1,6 milijardi EUR za otplatu duga MMF-u do kraja ovog mjeseca, dok je grčki premijer Aleksis Cipras saopštio da je zastoj u pregovorima nastao zbog neslaganja među kreditorima.

Cipras je optužio Međunarodni monetarni fond da snosi krivičnu odgovornost za grčku dužničku krizu, zbog čega je pozvao evropske kreditore da razmotre akcije MMF-a.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika