Svijet

Smještanje vrtića u zgradi staračkog doma promijenio život generacijama (VIDEO)

U Sijetlu, u američkoj državi Vašington, nalazi se zanimljiv spoj doma za stare i dječijeg vrtića. U njemu se podstiče interakcija starih sa malenim petogodišnjacima, a ovakvo druženje mijenja živote objema generacijama.
Smještanje vrtića u zgradi staračkog doma promijenio život generacijama (VIDEO)
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U staračkom domu živi oko 400 ljudi, od kojih su neki u kolicima i teško bolesni. Ipak, razne aktivnosti koje tokom dana obavljaju sa djecom imaju uzajamnu korist i za jedne i za druge.

Ovaj program omogućava djeci da uče o normalnom i neminovnom procesu starenja, da prihvate ljude sa invaliditetom, kao i da prestanu da se plaše starijih. Sa druge strane, babe i đedovi iz ovog doma, koji se često osjećaju izolovano i napušteno zbog svojih godina, dobijaju i pružaju bezgraničnu ljubav i pažnju.

Poražavajuće je da se čak 43 posto starih na svijetu osjeća usamljeno i izolovano, kao i da takvo mentalno stanje može da preraste u ozbiljnije bolesti i depresiju. U ovom programu, djeca i stari zajedno igraju, slušaju muziku, crtaju, pričaju i jednostavno se druže. Djeca imaju prilike da nauče mnogo od starijih, a stariji imaju priliku da osjete tu radost života i mladosti koju često zaboravljaju.

U ovom domu nikada nije dosadno, stalno se čuje muzika, žamor i smijeh.

"Postoji samo jedan trenutak da budete srećni, a taj trenutak je sada", poručuju iz ovog doma.

Izvor i foto: blic.rs

 

Portal Analitika