Društvo

Vatra progutala više od 7.000 stabala

Šuma iznad petnjičkog sela Trpezi gori već tri dana, a vatrena stihija do sada je progutala više od 7.000 stabala visokokvalitetnih četinara, piše Pobjeda.
Vatra progutala više od 7.000 stabala
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednica Skupštine ekološkog društva „Popča“iz Petnjice, Sabaheta Novalić, smatra da su požar izazvali nesavjesni pojedinci zanemarivši molbe da se čuvaju prirodna bogatvstva kojima ovaj kraj obiluje.

- Riječ je o ekološkoj katastrofi, jer je vatra progutala više od 7.000 sadnica smrča, jela i borova. Neko se ponovo osmjelio da zapali šumske komplekse iznad sela Trpezi, gdje su petnjički gorani i ekolozi godinama sadili i podizali četinarske zasade – kaže Novalić.

Ona je naglasila da su beranski vatrogasci gasili požar iznad sela i uspjeli da spriječe širenje vatre do obližnjih kuća.

- Vatrogasci iz Berana uspjeli su da zaštite obližnje kuće, ali je šumski požar bilo nemoguće zaustaviti. Jedino nam je preostalo da se molimo da što prije padne kiša, jer ako se to ne desi, požar će nastaviti da uništava šumske komplekse – dodaje Novalić.

Izvor: Pobjeda; foto: mirjanadetelic.com

Portal Analitika