Društvo

Konferencija o značaju javnih medijskih servisa u Bijelom Polju

Međunarodna naučno-stručna konferencija Mediji i PR, čija tema će biti javni medijski servisi i javni interes, počeće u petak u Bijelom Polju.
Konferencija o značaju javnih medijskih servisa u Bijelom Polju
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Učesnici konferecije biće profesori i novinari iz osam evropskih država- Velike Britanije, Belgije, Portugala, Španije, Češke, Poljske, Mađarske i Estonije i država iz okruženja- Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore (ULES), Dragića Rabrenovića, trodnevna konferencija je izuzetno značajan skup, jer je tema od velike važnosti za medijski sistem u Crnoj Gori i države u regionu i šire.

On je dodao da je uloga javnih servisa izuzetno važna i da im treba osigurati stabilan i nezavisan položaj u cilju ispunjavanja profesionalnih standarda i očuvanja javnog interesa.

"Smatramo da je veliki uspjeh postignut organizacijom treće konferencije čiji značaj su prepoznali i kao partneri podržali Evropska asocijacija za istraživanja komunikacija i obrazovanje, Evropski forum medija zajednice, Evropska opservatorija za novinarstvo, kao i Udruženje novinara Srbije, Udruženje BH novinari i Nezavisno udruženje novinara Srbije" rekao je Rabrenović.

On je ukazao da su podršku ove godine pružili pokrovitelji Univerzitet Crne Gore, Ministarstvo kulture Crne Gore, Agencija za elektronske medije Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

U petak, prvog dana konferencije, planirano je održavanje panel diskusije na kojoj će govoriti predstavnici ULES, Udruženja novinara Srbije UNS, udruženja BH novinari, Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS, Agencije za elektronske medije i RTCG. Na okruglom stolu o toj temi raspravljaće profesori, direktori, urednici i novinari medija iz Crne Gore i regiona.

Drugog dana konferencije biće održana panel diskusija u kojoj učestvuju predstavnici fakulteta iz Evopske unije i regiona- fakulteta političkih nauka iz Beograda, Zagreba, Podgorice, Filozofskog fakulteta iz Niša i Fakulteta humanističkih nauka iz Mostara.

U okviru konferencije će po prvi put biti održana i promocija renomirane izdavačke kuće Clio iz Beograda u sklopu koje se nalazi edicija Multimedia sa velikim brojem izdanja medijske tematike.

Nakon toga biće predstavljeni naučni radovi 20 autora koji su objavljeni u međunarodnom naučnom časopisu Mediji i komunikacije.

Portal Analitika