Košarka

MILATOVIĆ: Pobjeda nad Turskom otvara put četvrtfinala!

Ženska seniorska reprezentacija u srijedu (15.30 sati) će igrati protiv Turske u prvom kolu novoformirane grupe E druge faze Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Rumuniji. Nakon četvorosatnog putovanja od Temišvara, ''crvene'' su oko 14 sati stigle u Debrecin, gdje će se protiv Turske, Bjelorusije i Grčke, boriti za prolazak među osam najboljih timova Starog kontinenta.
MILATOVIĆ: Pobjeda nad Turskom otvara put četvrtfinala!
Portal AnalitikaIzvor

U taboru naše reprezentacije zadovoljni su učinkom u preliminarnoj fazi, u kojoj su u Temišvaru savladali Češku, Rumuniju i Ukrajinu, a jedini poraz doživjeli od Francuske, uz očekivanje da će protiv Turske pružiti dobro izdanje i ostvariti pobjedu, koja bi značila veliki korak ka plasmanu na završni dio prvenstva u Budimpešti. Duel na startu druge faze biće peti međusobni okršaj protiv Turske, koja je dobila tri od prethodna četiri, uključujući i pobjede na prethodna dva Eurobasketa u Poljskoj i Francuskoj.

- Očekuju nas teški mečevi u prva dva kola druge faze protiv Turske i Bjelorusije. To su selekcije koje su pokazale kvalitet u preliminarnoj rundi, dok je Grčka po kvalitetu ipak, iza njih. Očekujemo dvije pobjede u drugoj fazi, ali nastojaćemo da ostvarimo i maksimalan učinak. Idemo na pobjedu u svakom meču iako znamo da to neće biti lako jer svi ostali timovi imaju iste ambicije. Umorni smo poslije meča protiv Francuske, ali smo to brzo zaboravili i okrećemo se izazovima koji nas očekuju u Debrecinu. Želimo pobjedu koja bi nam olakšala put ka ostvarenju cilja. Biće to peti međusobni duel Crne Gore protiv Turske i gotovo da nema tajni između dva tima. I oni kao i mi imaju ogromno iskustvo, dugo godina igraju zajedno i odlično se poznaju. Naša prednost može da bude činjenica da većina naših igračica nastupa u turskim klubovima i odlično poznaju protivnički tim. Dubljević sa većinom turskih reprezentativki nastupa u Galatasaraju. Ipak, ne razmišljamo mnogo o njima, jer znamo da sve zavisi od nas. Ukoliko budemo odigrali kao što možemo, očekujem novu pobjedu. I ovog puta vjerujem da će odbrana odlučiti pobjednika, tako je bilo u svim našim mečevima na prvenstvu – kazao je selektor Milatović.

Između Crne Gore i Turske gotovo i da nema tajni – duel u Debrecinu biće peti međusobni okršaj dvije reprezentacije koje su u vrhu evropske košarke.

Naša reprezentacija je dobila prvi međusobni duel, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo2011. godine slavila je na Cetinju (70:52), ali se Turska revanširala pobjedom pred svojim navijačima (72:65).

Meč koji se pamti i koji nije ostao u lijepom sjećanju našim djevojkama je onaj odigran 30. juna 2011. u Lođu kada je Turska slavila u četvrtfinalu (56:44) Eurobasketa u Poljskoj i prekinula seriju od šest uzastopnih pobjeda naše selekcije.

Posljednji meč odigran je 16. juna 2013. kada jeTurska bila bolja u drugom kolu preliminarne runde na Eurobasketu u Francuskoj – 66:57.

- Mislim da smo dobro odradile posao u preliminarnoj fazi i ostvarile tri pobjede koje su nam dale mogućnost da drugu rundu počnemo sa tri  boda. Utakmica sa Turskom je veoma važna, i rezultatski i psihički. Većina naših igračica odlično poznaje turske reprezentativke jer nastupaju u tamošnjim klubovima. Imamo dovoljno informacija o njima i vjerujem da ćemo se dobro spemiti za duel. Vjerujem da imamo kvalitet da ostvarimo pobjedu i to je ono što očekujem. Pobjeda bi gotovo izvjesno značila i plasman u četvrtfinale i to je dodatni motiv da damo sve od sebe u nastojanju da upišemo trijumf. Od starta moramo da nastupimo agresivno i sa velikom željom i u tom slučaju rezultat ne bi trebalo da izostane. Mislim da imamo prednost pod koševima, jer Turska ima niže i brže igračice, ali moramo da zaustavimo i njihov napad i kontranapad. Takođe, vjerujem da možemo da odnesemo prevagu u skoku i to donosi rezultat koji svi želimo – kazala je bek Aleksandra Vujović.

Duel Crna Gora – Turska u ''Feniks areni'' u Debrecinu na programu je u 15 sati i 30 minuta. U večernjem terminu, od 18 sati će igrati Češka i Bjelorusija, a od 20.30 sati Francuska i Grčka.

Portal Analitika