Društvo

Učešćem u međunarodnim misijama VCG daje doprinos globalnom miru

Redovni polugodišnji brifing izaslanika odbrane akreditovanih u Crnoj Gori održan je danas u Ministarstvu odbrane, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.
Učešćem u međunarodnim misijama VCG daje doprinos globalnom miru
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Brifingu su prisustvovali izaslanici Austrije, Albanije, Češke, Francuske, Grčke, Italije, Mađarske, Makedonije, Norveške, Njemačke, Poljske, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. Brifingu je prisustvovo i savjetnik Ministarstva odbrane Republike Slovenije u Ministarstvu odbrane Crne Gore.

Generalni direktor za politiku odbrane dr Ivan Mašulović je podsjetio izaslanike odbrane na rezultate reforme sistema odbrane Crne Gore, naglašavajući ostvareni progres u procesu intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa NATO. On je istakao da se Crna Gora, učešćem u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, dokazala kao pouzdan i kredibilan partner i faktor stabilnosti u regionu, što je svakako preporučuje za sljedeću članicu NATO Alijanse. On je kazao da će, u susret očekivanom pozivu za članstvo, Ministarstvo odbrane Crne Gore intenzivno raditi na daljoj implementaciji Strateškog pregleda odbrane i procesu modernizacije Vojske Crne Gore.

On je izrazio uvjerenje da će poziv za članstvo do kraja 2015. godine imati poseban značaj, ne samo za Crnu Goru, već i za jačanje stabilnosti regiona Zapadnog Balkana. S tim u vezi, Mašulović je ukazao na značaj  saradnje sa partnerskim zemljama i zahvalio se na podršci koju dobijamo u evroatlantskom procesu, izražavajući uvjerenje da jasna podrška neće izostati u finalnoj fazi evroatlantskih integracija Crne Gore.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić je upoznao vojne predstavnike sa napretkom u izgradnji vojnih sposobnosti,  novom formacijskom strukturom Vojske Crne Gore, dinamikom procesa uništavanja viškova naoružanja i municije, kao i sa planiranim aktivnostima u ispunjavanju partnerskih ciljeva i procesu modernizacije i opremanja VCG.

mo1

On je izrazio spremnost VCG da, u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima, nastavi da daje svoj doprinos globalnom miru i stabilnosti učešćem u međunarodnim misijama i operacijama.

Admiral Samardžić je istakao da je na putu izgradnje savremenih i kredibilnih vojnih snaga od velikog značaja podrška partnerskih zemalja.

Izaslanici odbrane su tokom brifinga pokazali veliko interesovanje za aktivnosti MO i VCG u završnoj fazi evroatlantskog procesa i iskazali punu spremnost svojih zemalja da pruže potrebnu pomoć i podršku, kako bi Crna Gora do kraja tekuće godine dobila poziv za članstvo u NATO.

Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore su ovom prilikom održali prezentacije o reorganizaciji VCG, kao i o dostignutom stepenu standardizacije odbrane. Polugodišnjem brifingu izaslanika odbrane prisustvovali su i načelnici  direkcija za međunarodnu saradnju, strateško planiranje i kontrolu naoružanja.

Vojni izaslanici su danas obišli kasarnu u Danilovgradu, gdje su posjetili Pješadijski bataljon. Tom prilikom im je prikazana oprema koju bataljon posjeduje i koristi u obuci, a zatim su prisustvovali dijelu obuke za uklanjanje eksplozivnih naprava, kao i obuci deklarisanih snaga za komunikaciju.

Portal Analitika