Politika

Sead Šahman predsjednik FOM-a Bošnjačke stranke

U Rožajama je protekle subote održan treći Kongres Foruma mladih Bošnjačke stranke na kome je Sead Šahman reizabran na dužnost predsjednika, saopšteno je Portalu Analitika iz ove stranke.
Sead Šahman predsjednik FOM-a Bošnjačke stranke
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tokom svečanog dijela Kongresa radno predsjedništvo je istaklo važnost uključivanja mladih u društveno-političke procese kazavši da je Forum mladih Bošnjačke strankejedna moderna organizacija, bogatija iz dana u dan sa ljudima različitih stručnosti i profila.

Donošenjem triRezolucije o obrazovanju mladih,o obilježavanju važnih datuma koji se vežu za zločine nad Bošnjacima i o međunarodnim odnosimamladi Bošnjačke stranke sudali na važnosti značajnim pitanjima koja se tiču mladih ljudi, prije svega pripadnika bošnjačke nacionalnosti.

„Prvo i najvažnije jeste da se obrazujemo na značajnim i prestižnim univerzitetima i fakultetima, stičući znanja iz različitih oblasti, te dubiozna i sistematska posvećenost znanju.   Drugo je, u biti naš bošnjački nacionalni habitus. Svakako, spremni i otvoreni za saradnju sa svim narodima sa kojima živimo i činimo procese. I treće je, što bi mi mladi rekli networking, umrežavanje i stvaranje novih kontakata o čemu piše u Rezoliciji o međunarodnim odnosima“ - poručio je Šahman.

Novi/stari predsjednik Foruma mladih Bošnjačke stranke Sead Šahman je posebno naglasio da Bošnjačka stranka danas predstavlja važan dio procesa na političkoj sceni, te da takva činjenica obavezuje mlade ljude da u susret trećem Kongresu Bošnjačke stranke poboljšaju kadrovsku sliku, te još snažnije nastave promovisati programska načela koja se temelje na principima ravnopravnosti i demokratije.

„Forum mladih Bošnjačke stranke opstaje upravo zato što pruža otpor svim devijantnim pojavama današnjice. Imperativ i u narednom periodu mora biti naš nastavak afirmacije principa politike za mlade koji trebaju biti zasnovani na univerzalnim vrijednostima, danas pluralističke demokratije i ljudskih prava. Težićemo principima kao što su ravnopravnost, poštovanje identiteta, pristup sopstvenoj kulturi, jednake šanse za sve“ - kazao je Šahman.

Tokom svečanog dijela Kongresa delegate i goste je pozdravio predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Crne Gore, Rafet Husović.

„Godine koje su iza nas svjedoče da su programska zalaganja Bošnjačke stranke bila vizionarska, da smo prepoznavali važnost društvenih promjena i uvijek davali podršku naprednim procesima, važnim kako za državu Crnu Goru, tako i za unaprijeđenje položaja bošnjačkog naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica“ - poručio je Husović.

Među gostima Kongresa bili su i poslanici Bošnjačke stranke u Parlamentu Crne Gore Suljo Mustafić, Almer Kalač i Rešad Sijarić, član predsjedništva Bošnjačke stranke i predsjednik opštine Rožaje Ejup Nurković, kao i generalni sekretarBošnjačke stranke Sabro Kalač.

Rad Kongresa su pozdravili i predstavnici drugih partija iz regiona i Crne Gore i to: Edin Gudžević, predsjednik Asocijacije mladih SDA Sandžaka, Toni Vukadin, potpredsjednik Asocijacije mladih SDA Bosne i Hercegovine, Adnan Hadžić, potpredsjednik Savjeta mladih DPS, Marija Blagojević, predsjednica Foruma mladih SDP, Almira Babačić, potpredsjednica Foruma mladih pozitivne Crne Gore, Ammar Borančić, predsjednik mladih Liberala i portparol Liberalne partije, Tanja Bakalbašič, predstavnica mladih Hrvatske građanske inicijative

Devedesetsedam delegata iz jedanaest opštinskih odbora u radnom dijelu Kongresa usvojilo je Poslovnik o radu, Izmjene i dopune Statuta, te izabralo predsjednika Foruma mladih Bošnjačke stranke Crne Gore.

Portal Analitika