Zanimljivosti

Sedam najgorih namirnica koje možete unijeti u svoje tijelo

Ne pravite pogrešne izbore u ishrani - zbog njih mogu trpjeti i zdravlje i izgled!
Sedam najgorih namirnica koje možete unijeti u svoje tijelo
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iako bismo se svi radije opredijelili za brzu hranu, suvišno je ponavljati ono što nutricionisti govore svakog dana - da je to "medveđa usluga" organizmu.

Tim Mekomsi, specijalista za dijete i programe za gubitak kilograma, otkriva koje namirnice bi trebalo da izbjegavamo u širokom luku ako želimo da se riješimo masti i izgradimo najbolju moguću verziju sebe.

KROFNE: Nevjerovatni ukus krofni ne dolazi bez velike cijene za vaše zdravlje. Ova neodoljiva poslastica je izuzetno kalorična, puna nezdravih masti i ugljenih hidrata. Uz to, sadrži i konzervanse, tako da u pekarama mogu ostati na policama neobično dugo, pa se može dogoditi da pojedete nešto što je umiješeno prije nedjelju dana.

Posljedice čestog uživanja u krofnama mogu biti brzo "nabacivanje suvišnih kilograma" i loša probava.

ZASLAĐENE ŽITARICE: Većina žitarica sadrži ogroman procenat šećera i glutena, što znači da spada u prilično nezdravu grupu namirnica. Ukoliko vam mogućnost da se ugojite ne djeluje kao dovoljan razlog da se klonite zaslađenih žitarica, trebalo bi da znate i da gluten povećava rizik za pojavu kožnih oboljenja i pojave gastritisa.

ČIPS: Većina čipseva se prži u trans-mastima, koje povećavaju holesterol i rizik za nastanak bolesti srca. One nastaju dodavanjem hidrogena u ulja na bazi povrća, u procesu koji se zove hidrogenacija. Na taj način, hrana dugo zadržava postojan oblik i dugo ostaje na policama prodavnica.

POMFRIT: Poput čipsa, i pomfrit se prži u trans-mastima. Sam krompir sadrži visoke procente glikemijskog indeksa i insulina, koji su štetni za naše zdravlje, a pogotovo za izgled našeg struka. U pomfritu se mogu naći akrilamidi, kancerogeni koji nastaju kada se hrana prži na visokim temperaturama.

BURGERI: U prosjeku, u burgerima se nalazi manje mesa za 2-14 procenata (!), nego u drugim mesnim namirnicama. U burgerima se nalazi voda, kosti, hrskavice i ostali hemijski emulgatori. Sadrže i ogromne količine masti, pa čak i trans-masti.

KOKICE IZ MIKROTALASNE: Ova namirnica sadrži karcenogene, slobodne radikale koji izazivaju rak i nalaze se u zrnima kukuruza. U kesice se stavljaju perfluoro hemikalije (PFC) da bi namirnice bile otpornije. Istraživanja su pokazala da mogu izazvati tiroidne bolesti i hiperaktivni poremećaj (ADHD).

MARGARIN: Margarin se reklamira kao proizvod bez holesterola i kao zdravija alternativa putera. Međutim, pun je trans- masti koje povećavaju holesterol i oštećuju krvne sudove. Ako volite ovu namirnicu, koristite margarine koji sadrže Omega-3 masti.

Izvor i foto: menshealth.rs

Portal Analitika