Svijet

Govor Anđeline Džoli o kojem bruji cio svijet

Glumica Anđelina Džoli održala je prije nekoliko dana govor prilikom gostovanja na dvogodišnjem Samitu Afričke Unije, kako bi privukla pažnju na ženska prava koja su još uvijek ugrožena u mnogim djelovima svijeta.
Govor Anđeline Džoli o kojem bruji cio svijet
Portal AnalitikaIzvor

Danas, svi svjetski mediji bruje o njenim moćnim izjavama.

Naime, ona se fokusirala na nasilje i ljudska prava koja su ženama i mladim djevojkama širom svijeta uskraćena, prenosi Independent.

"U toku je globalna epidemija nasilja nad ženama, kako u problematičnim zonama, tako i u mirnim mjestima, a svuda se još uvijek tretiraju kao zločini niskog prioriteta sa blagim kaznama", istakla je Anđelina i dodala da su žene i na udaru ekstremista, koji nad njima sprovode varvarsko nasilje.

"To je posljedica našeg grupnog neuspjeha da spriječimo i okončamo sukobe koji dovode do ljudske patnje neslućenih razmjera", kaže glumica.

Osim što je ukazala na velike propuste u sistemu i pravosuđu, Anđelina je ponudila i rješenja za ovaj problem.

"Potrebna nam je politika i zakon koji će zaštititi žene. Taj zakon treba da se fokusira na žene, treba da ga sprovode žene, zapravo, treba i da ga odrede žene. Ali ne na račun muškaraca, ne umjesto muškaraca, već pored i sa muškarcima", zaključila je Anđelina i zaslužila gromoglasan aplauz, kao i poštovanje žena širom svijeta.

Glumica se za sam kraj osvrnula i na najvažniju tačku - uključiti muškarce u borbu za ženska prava.

"Nema jačeg stuba stabilnosti od jakih, slobodnih i obrazovanih žena. I nema inspirativnijeg modela ponašanja od muškarca koji poštuje i cijeni žene i podržava ih kada ih vode", završila je Anđelina.

Izvor i foto: b92.net

 

Portal Analitika