Svijet

Kako je Indija natjerala "Nestle" da uništi nudle vrijedne 50 miliona dolara

Švajcarski proizvođač prehrambenih proizvoda "Nestle" namjerava da uništi zalihe nudli brenda Magi vrijednih više od 50 miliona dolara nakon štu su vlasti u Indiji uvele zabranu njihove prodaje pošto je u njima otkriven visok nivo olova.
Kako je Indija natjerala "Nestle" da uništi nudle vrijedne 50 miliona dolara
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Dodatna sredstva moraće da se potroše na pregled robe u magacinima, njihovu dostavu na mjesto uništavanja i samo uništavanje, saopštila je kompanija.

Indijska agencija za kontrolu hrane ranije je proglasila makarone popularne u toj zemlji opasnim po zdravlje i okrivila "Nestle" za kršenje pravila o bezbjednosti hrane.

Vlasti pet indijskih zemalja našle su u tim proizvodima povišen sadržaj olova, a država na sjeveru Utar-Pradeš podnijela je tužbu sudu protiv švajcarske kompanije. Suđenje bi trebalo da se održi u julu.

"Nestle" pokriva oko 80 odsto indijskog tržišta instant nudli. U kompaniji se ne slažu sa otpužbama indijskih vlasti i tvrde da su makarone u skladu sa svim zahtjevima.

"Nestle" posjeduje više od 460 fabrika širom svijeta. Portfolio kompanije uključuje brendove "Nestle", "Nescafe", "Kitkat", "Magi" i druge.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika