Politika

Demokrate pripremaju Prvi kongres mladih

Glavni odbor Demokratske Crne Gore na svojoj Prvoj sjednici otvorio je unutarpartijski postupak priprema za održavanje Prvog kongresa Mladih demokrata Demokratske Crne Gore.
Demokrate pripremaju Prvi kongres mladih
Portal AnalitikaIzvor

Glavni odbor je formirao Radnu grupu u sastavu  Momo Koprivica, koordinator, Dženan KolićVladimir Martinović, Štjefan Camaj, Andjela Peković, Danilo Šaranović, Sonja Radunović, Milica Kaludjerović, Radomir Djoković, Jelena Cerović, Djordje Zenović, Marija Andrić, Boris Bubanja, Vladimir Jokić, Momčilo Leković, Danijel Adžić, Bojan Rajević, Aleksandar Kalezić, Dragana Vidić, Milica Istijanović, Vladan Rakočević, Marko Janketić, Marija Vuković, Marko Ljujić, Milica Cvijović, Milica Labudović, Ersin Rastoder, Igor Asanović, Marko Vuković, Darko Šljivančanin, Borka Bulatović, Radovan Andjelić.

Radna grupa sprovešće sve aktivnosti neophodne za uspješno održavanje Prvog kongresa Mladih demokrata, na kojem će se birati rukovodstvo Organizacije mladih Demokratske Crne Gore.

Mlade demokrate su dobrovoljna organizacija članova Demokrata mlađih od 30 godina. Organizacija mladih se formira sa ciljem aktivnog uključivanja mladih članova u rad Demokrata i učešća u rješavanju problema i statusa mladih u Crnoj Gori.

Nezaposlenost mladih je drastično veća u odnosu na nezaposlenost ostalih kategorija stanovnika.  Mladi sve teže dolaze do posla,  a njihova stručnost i nivo obrazovanja ne uzimaju se u obzir prilikom izbora kandidata,  već je partijska pripadnost i podobnost gotovo jedini kriterijum za izbor,  što sve snižava kvalitet rada u slučaju eventualnog zaposlenja.

Crnoj Gori nedostaju brojni kulturni, umjetnički i sportski sadržaji,  što se negativno odražava na razvoj i sazrijevanje mladih.

Atmosfera partijskih podjela i unaprijed poznatih rezultata konkursa rezultirali su gubitkom motivacije za obrazovanjem,  radom i usavršavanjem,  čime se drastično uvećao procenat „odliva mozgova“ iz Crne Gore u zemlje koje su ekonomski i privredno razvijene države.

Izuzetno teška materijalna situacija onemogućava ogroman broj mladih da putuju,  da se obrazuju,  da samostalno žive i da zasnivaju svoje porodice.

U svakoj savremenoj državi mladi su simbol slobode i demokratije,  te im se mora pružiti šansa da slobodno kreiraju budućnost i bore se za ostvarenje osnovnih ljudskih prava i sloboda čovjeka i građanina.

Portal Analitika