Muzika

Van Morison počasno proglašen vitezom

Van Morrison pridružio se u petak elitnoj skupini muzičara koja uključuje Micka Jaggera, Paula McCartneyja i Bona. Kantautora iz Belfasta počasno je proglaslia vitezom britanska kraljica Elizabeta na godišnjoj proslavi rođendana. Novoproglašenom Sir Georgeu Ivanu Morrisonu dodijeljena je najviša čast za pojedinca u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog "zasluga u muzičkoj industriji i turizmu Sjeverne Irske."
Van Morison počasno proglašen vitezom
Portal AnalitikaIzvor

"Tokom cijele karijere više sam volio da moja muzika govori umjesto mene i velika je čast imati opus koji je prepoznat na ovaj način," izjavio je Morrison u odgovoru na vijest, javljaBBC.

 Morrison će primiti i Johnny Mercer Award na Songwriters Hall of Fame Gala u New Yorku. Dvije nove nagrade dodaće će se brojnim dosadašnjim ovoga 69-ogodišnjeg muzičara koji je osvojio i šest Grammyja, Brit Award i članstvo u Rock & Roll Hall of Fame.

 Morrison je objavio Duets: Re-Working the Catalogue, album na kojem manje slavne pjesme svoga opusa izvodi u društvu kolega kao što su Steve Winwood, Bobby Womack i Mavis Staples. U nedavnom intervjuu za Rolling Stone šalio se o mukama sa velikim djelom svog stvaralaštva. "Nisam znao da ću imati toliki opus," rekao je. "Vjerojatno je tek u devedesetima postao nepodnošljivo velikim [smijeh]. Sada je još gori. Što više stvarate, to vam teže bude kasnije. Ja sam jedini ko zna kako je to."

Tekst: MIRIAM COLEMAN

rollingstone.hr

Portal Analitika