Društvo

Zbog krađe trafostanica tuneli Ivica i Tifran u mraku, biće ugrađeni alarmi

Tuneli Ivica i Tifran su već neko vrijeme bez osvjetljenja zbog krađe trafostanica i električnih instalacija, a kako bi riješili taj problem na Vladi je, nakon što Crnagoraput riješi problem osvjetljenja, predložena ugradnja alarmnih sistema u pomenutim saobraćajnim objektima. Vrijednost ukradenih trafostanica i instalacija nije zvanično saopštena, ali se zna da ovakvo stanje ozbiljno ugrožava bezbjednost saobraćaja.
Zbog krađe trafostanica tuneli Ivica i Tifran u mraku, biće ugrađeni alarmi
Portal AnalitikaIzvor

Prema zvaničnoj vladinoj informaciji, put Risan – Nikšić – Žabljak je pušten u saobraćaju u decembru mjesecu 2010. godine. Tada je u saobraćaj pušten i tunel “Ivica” sa urađenom rasvjetom, za koju je priključak na elektro napajanje bio privremenog karaktera. Ovakvo privremeno rješenje je funkcionisalo godinu dana sve do momenta dok nije otuđena trafostanica u tunelu, koja je postavljena sa šavničke strane.

„Ovo je dovelo do toga da je nekoliko godina rasvjeta funkcionisala do polovine tunela. U oktobru mjesecu 2014. godine iz tunela su otuđene i preostale dvije trafostanice, što je dovelo onemogućavanja osvjetljenja u cjelokupnom tunelu. Krađa trafostanica i dijela instalacija su prijavljeni nadležnim državnim institucijama. Prostorije u kojima su se nalazile trafostanice u tunelu, zatvorene su metalnim vratima i rešetkama, što očito nije bila dovoljna zaštita.

Dana 30.12. 2014. godine pušten je u saobraćaj tunel “Tifran” kod Berana nakon izvršenog tehničkog prijema i izdate upotrebne dozvole od strane nadležnog Ministarstva održivog razvoja i turizma. U tunelu je urađena kompletna instalacija i signalizacija, prema propisima koji regulišu ovu oblast. Osam dana nakon puštanja saobraćaja kroz tunel, u istom je onemogućeno osvjetljavanje. Razlog je bio otuđenje trafostanice koja je bila ugrađena u samom tunelu, u zato projektovanoj i izgrađenoj niši, sa metalnim vratima i rešetkama kao zaštitom. O svim ovim otuđenjima obaviješteni su nadležni organi Ministarstva unutrašnjih poslova Područne jedinice u Žabljaku i Beranama, o čemu su sačinjeni zapisnici. Rasvjeta u tunelima ovih dužina je neophodna naročito zbog bezbjednosti saobraćaja“, navodi se u informaciji.

Odlukom Vlade, zadužuje se Ministarstvo saobraćaja i pomorstva – Direkcija za saobraćaj da sa izvođačem Crnagoraput AD, Podgorica, a na osnovu Ugovora o redovnom održavanju magistralnih i regionalnih puteva u Crnoj Gori, sprovede neophodne aktivnosti kako bi se rasvjeta u tunelima Ivica i Tifran dovela u ispravno stanje, a u okviru sredstava opredijeljenih po predmetnom Ugovoru. Istom odlukom, Vlada je zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da po ugradnji alarmnih sistema, vrši kontinuirani nadzor nad ovim postrojenjima kako bi se spriječila eventualna otuđenja.

Policija nije saopštila šta je preduzela da se rasvijetli pomenuta krađa instalacija i trafostanica, koja ozbiljno narušava bezbjednost sabraćaja.

P.Z.

Portal Analitika