Region

ID sprema napade u Prištini i Skoplju?

Kosovska policija ima informacije da su osobe bliske albanskom lideru Islamske države Lavdrim Muhadžeriju naredile da se u Prištini i Skoplju izvrše teroristički napadi, a u mjestima gdje postoje najveći rizici podignute su policijske bezbjednosne mjere, javljaju kosovski mediji.
ID sprema napade u Prištini i Skoplju?
Portal AnalitikaIzvor

Mediji podsjećaju da ove prijetnje dolaze nakon što su džihadisti sa Balkana, uključujući i Albance koji ratuju u Siriji najavili preko video-snimka napade koji će obuhvatiti Kosovo, Makedoniju, Albaniju, Srbiju i Crnu Goru, prenosi RTS.

Portal "lajmi.net" objavio je komunikaciju između odgovornih bezbjednosnih lica na Kosovu u kojoj se policiji Kosova nalaže da preduzme sve neophodne mjere kako bi se odgovorilo tim prijetnjama.

Kako objavljuje taj prištinski portal, iz komunikacije je vidljivo da jedna osoba albanske nacionalnosti iz Makedonije, koja se trenutno nalazi u zoni sukoba u Siriji i Iraku i veoma je bliska sa Muhadžerijem, kontaktira osobe koje bi izvršile napade tokom juna na Kosovu i Makedoniji.

Ta osoba, bliska ID je, kako se navodi, insistirala da tokom terorističkih napada u Prištini i Skoplju treba nanijeti što više posljedica ljudima bez obzira na religiju i što veću materijalnu štetu.

Iako se Priština i Skoplje pominju kao dva velika centra u regionu, osobe bliske Islamskoj državi istakle su da napade ne treba ograničiti samo u ta dva grada, a policija je upoznata sa predviđenim ciljevima napada džihadista. Kako su naveli, radi se o značajnim lokacijima za funkcionisanje života građana.

Kosovska policija je od bezbjednosnih službi dala upustva o podizanju bezbjednosnih mjera na pojedinim lokacijama gdje su najveći rizici.

Portal Analitika