Region

Nikolić ne ide u Sarajevo

Srbija je posvećena dobrosusjedskim odnosima i saradnji sa zemljama u regionu i zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića odloži neće promijeniti dobre namjere Srbije prema svim građanima BiH, saopšteno je medijima iz kabineta predsjednika Srbije.
Nikolić ne ide u Sarajevo
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju pres-službe predsjednika se navodi da će Nikolić uvijek doći u zvaničnu posjetu BiH, kada sva tri člana Predsjedništva pokažu jedinstvo i spremnost, javlja Tanjug.

Srbija, kako se navodi, značajnu pažnju posvjećuje njegovanju kvalitetnih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Štaviše, kao lider u regionu, Srbija je faktor mira i stabilnosti, a potvrda toga trebalo je da bude sjutrašnja posjeta Sarajevu i susret sa članovima Predsjedništva BiH.

"Nažalost, umjesto da kroz razgovor dođe do smirivanja tenzija u regionu, uslijedio je zahtjev za odlaganje susreta kako bi pojedinci stekli političke poene među ultranacionalistima", navodi se u saopštenju.

Srbija je, ističe se, uvijek spremna na razgovor u cilju postizanja dogovora o svim pitanjima od obostranog interesa dvije zemlje.

"Zahtjev za odlaganje posjete podsjeća na 2012. godinu, kada član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije došao u Beograd, pravdajući se razlozima sličnim kao što su ovi danas. Tokom tri godine mandata, predsjednik Srbije je pokazao iskrene namjere prema svim građanima BiH, posvećenost pomirenju i prosperitetu regiona", navodi se u saopštenju.

Štaviše, navodi se, tokom prošlogodišnjih poplava, predsjednik Nikolić je inicirao da Bosna i Hercegovina bude dio donatorske konferencije koja je imala za cilj prikupljanje sredstava za otklanjanje posljedica poplava i pomoći ugroženim područjima.

"Tokom tri godine, moglo bi se reći da su odnosi Srbije i BiH postali veoma dobri. Ta činjenica očigledno nekome nije odgovarala, pa je procijenjeno da dobrosusjedsku saradnju treba pokvariti. Međutim, Srbija neće odstupiti od politike mira, stabilnosti i saradnje, zato što je ona jedina moguća i jedina razumna", ističe se u saopštenju.

Prije ili kasnije, poručeno je, do tog zaključka će doći i oni čiji su motivi i namjere trenutno drugačiji.

Prethodno je bošnjački član Predsjedništa BiH Bakir Izetbegović zatražio od srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva odlaganje posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu do okončanja ekstradicijskog postupka u slučaju hapšenja ratnog komandanta Muslimana Srebrenice Nasera Orića.

Portal Analitika