Košarka

Francuska prejaka za Crnu Goru, ''crvene'' prenose dva boda!

Ženska seniorska reprezentacija sa druge pozicije izborila je plasman u drugu fazu Evropskog prvenstva u Rumuniji i Mađarskoj – izabranice Momira Milatovića u posljednjem kolu grupe A, u Temišvaru su poražene od selekcije Francuske 79:67 (26:16, 21:20, 20:13, 12:18).
Francuska prejaka za Crnu Goru, ''crvene'' prenose dva boda!
Portal AnalitikaIzvor

Aktuelne vicešampionke Evrope nanijele su prvi poraz Jeleni Škerović i saigračicama, koje su prethodno savladale Češku, domaćina Rumuniju i Ukrajinu i u drugu fazu u Debrecinu prenose maksimalna četiri, dok će naša selekcija takmičenje započeti sa dva boda. Francuska je vodila tokom čitavog meča, ''crvene'' u nekoliko navrata uspjele da priđu i ozbiljno zaprijete jednom od favorita za zlatnu medalju, ali ne i da naprave preokret i naprave veliko iznenađenje. Na šampionatu je utorak slobodan dan, a druga faza počinje u srijedu, kada će Crna Gora igrati protiv drugoplasiranog tima iz grupe B.

Tri igračice u našoj reprezentaciji imale su dvocifren učinak – Iva Perovanović je bila najefikasnija sa 18 poena i šest skokova, Jelena Dubljević je meč završila sa 14, dok je Anđelika Robinson pored svog imena upisala 12. Francusku su do pobjede predvodile Sandrin Gruda sa 25 poena i osam skokova i Enden Mijem sa 13.

Nakon što je Dubljević pogodila za izjednačenje (2:2), Francuska je napravila seriju 12:2, koju je zaključilaGruda, pa je u 5. minutu protivnik imao osam poena prednosti (12:4). Selektor Momir Milatović je zatražio tajm-aut, ali je Gruda i u nastavku prve četvrtine bila nerješiva enigma za odbranu naše reprezentacije – nakon što je centar francuske selekcije postigla svoj osmi poen, na semaforu je u 6. minutu pisalo (16:6), a u 8. minutu je bilo 22:12, nakon što je ista igračica postigla svoj 12 poen. Gruda je uprvoj dionici upisala 14 poena, a Francuska je imala dvocifrenu prednost - 26:16.

Sjajno su naše djevojke otvorile drugu dionicu i u prva tri minuta nijesu dozvolile Francuskinjama da postignu ni poen – Aleksić je pogodila trojku, potom Perovanović dvojku, nakon čega su uslijedila četiri vezana poenaDubljević za ''minus jedan'' (26:25) u 13. minutu. Nakon poena Aleksić, naša selekcija je u 15. minutu bila na dva poena zaostatka (31:29), ali je protivnik novom serijom 8:2, došao do osam poena viška (39:31) u 17. minutu, pa je selektor Milatović bio primoran da zatraži minut odmora. Nakon tajm-auta naša selekcija je zaigrala znatno bolje i postigla pet vezanih poena (Robinson i trojka Vujović), pa je tajm-aut morala da zatraži selektor Francuske Valeri Garnier. Aktuelne vicešampionke Evrope su, ipak, na veliki odmor otišle sa dvocifrenom prednošću, nakon što je poslije poena Grude, Dumerk pogodila trojku, a potom i tri slobodna bacanja, koja su joj dosuđena nakon faula Jovanović u posljednjoj sekundi druge dionice – 47:36. Bila je to i najveća prednost protivnika u prvom poluvremenu, u kojem je imao pet skokova više (14:9).

Crna Gora je poslije poena Perovanović smanjila zaostatak na jednocifrenu razliku (47:38) na početku treće dionice, a isti zaostatak bio je i nakon poena Robinson u 23. minutu (49:40). Francuska je, međutim, ubrzo ponovo preuzela konce igre u svoje ruke i napravila seriju 8:2, u kojoj su pogađale Gruda i Salanjak, a nesportsku ličnu dobila Aleksić, pa je u 26. minutu imala 15 poena prednosti (57:42). Vujović je trojkom smanjila zaostatak na 12 poena (61:49) u 29. minutu, ali su Francuskinje u posljednjih deset minuta ušle sa 18 poena viška – 67:49, zahvaljujući Jakubu koja je u finišu tog perioda postigla četiri poena.

Iako je naša reprezentacija odlično otvorila posljednju četvrtinu i poslije poena Dubljević, Jovanović i ponovoDubljević, smanjila zaostatak na 12 poena (67:55), Francuska nije dozvolila iznenađenje već je sigurnom igrom došla do četvrte pobjede u Temišvaru.

statcgfranc1506
Portal Analitika