Fudbal

Autor kukastog krsta na Poljudu nije pronađen

Splitsko-dalmatinska policija negirala je navode pojedinih medija da zbog kukastog krsta, utisnutog u travnjak terena stadiona Poljud uoči kvalifikacionog meča između Hrvatske i Italije, istražuje ljude iz svojih redova, ali je potvrdila da autor nacističkog simbola još nije pronađen.
Autor kukastog krsta na Poljudu nije pronađen
Portal AnalitikaIzvor

Policija napominje da je odmah nakon uočavanja svastike na travnjaku stadiona započeto opsežno kriminalističko istraživanje, u okviru kojeg je obavljen uviđaj na mjestu događaja i veći broj informativnih razgovora.

Uprkos tome, autor kukastog krsta uočenog u petak tokom fudbalske utakmice, još nije pronađen i još se ne zna ni kojim je sredstvom i u koje vrijeme napravljen, s obzirom da se rezultati vještačenja travnjaka tek očekuju, prenosi HINA.

UEFA je saopštila da je započela disciplinski postupak, a Hrvatska će dugo čekati na konačnu odluku, pošto će ona biti objavljena tek 16. jula. Prijete novčana kazna, oduzimanje bodova ili suspenzija, pošto se radi o ponovljenom prekršaju.

Policija je krajem prošle sedmice zbog tog slučaja podnijela krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe, tereteći je za javno podsticanje na mržnju za šta je predviđena kazna zatvora do tri godine.

Ogroman višmetarski znak, simbol najvećeg zla u istoriji čovječanstva, osvanuo je na terenu uoči početka meča nakon kojeg se portparol Fudbalskog saveza Hrvatske (NHS) Tomislav Pacak izvinio u ime Saveza, rekavši da je "očigledno, kukasti krst utisnut između 24 i 48 sati prije utakmice".

Pacak je naglasio da se "radi se o očiglednoj sabotaži i kriminalnom djelu" koje predstavnici Saveza osuđuju i traže od policije i pravosudnih tijela da otkriju krivca koji "nije osramotio samo hrvatski, fudbal, već i državu".

I Kancelarija predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović osudila je postavljanje kukastog krsta na travnjaku splitskog Poljuda, upozorivši da "Hrvatska ima najbolje i najvjernije navijače, ali i vrlo ozbiljan problem s huliganima kojima je cilj ocrniti ne samo hrvatski fudbal, nego i hrvatsku državu".

Grabar Kitarović je ocijenila da je tim činom nanijeta nemjerljiva šteta ugledu hrvatskih građana u svijetu i da "tome i takvima treba konačno stati na kraj".

Portal Analitika