Abiznis

Ministarstvo saobraćaja: Iz Kine stiglo 267 mašina, uskoro će biti na gradilištu (FOTO)

Iz Ministarstva saobraćaja i kineske kompanije CRBC stigla je i zvanična potvrda da su kineske mašine koje će raditi na autoputu stigle jutros u Bar. Ekskluzivne fotografije sa istovara, koji je počeo jutros oko 9 sati, napravila je ekipa infobara, mobilnim telefonom.
Ministarstvo saobraćaja: Iz Kine stiglo 267 mašina, uskoro će biti na gradilištu (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Brodom u Kontejnerske terminale stigla je isporuka od 267 mašina, ukupne vrijednosti 20.4 miliona američkih dolara.  

Prva veća isporuka mašina i mehanizacije za radove na izgradnji autoputa Bar – Boljare (dionica Smokovac-Uvač-Mateševo) stigla je u Luku Bar, odakle će u naredne dvije sedmice biti transportovana na gradilište. Iz Kine je u Crnu Goru dopremljeno je 267 mašina ukupne vrijednosti 20,4 miliona USD, koje će se najvećim dijelom koristiti u ovoj fazi radova na izgradnji autoputa, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

masine

„U sklopu prve isporuke iz tri kineske luke Šangaj, Ćindao i Tianđin stigle su sljedeće mašine i mehanizacija: utovarivači koji se koriste za zemljane radove, aksijalni ventilatori za provjetravanje pri izgradnji tunela, zatim agregati za struju, kompresori za vazduh, pumpe za beton, bageri i vibro valjci za sabijanje tla. U narednom periodu očekuju se još dvije isporuke, u sklopu kojih će iz Kine u Crnu Goru stići još 51 mašina, čime će biti kompletirana i spremna sva potrebna mehanizacija za početak radova na izgradnji autoputa.

masine2

Iz kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), izvođača radova na izgradnji autoputa, kazali su da je sada u toku izgradnja kampova za smještaj radnika, kao i da se privode kraju aktivnosti na kompletiranju prve faze zapošljavanja domaće radne snage. „Prošle sedmice imali smo redovni sastanak sa ministrom saobraćaja i pomorstva, gospodinom Brajovićem, u cilju izvještavanja o trenutnim aktivnostima na realizaciji projekta. Ministar je izrazio nadu u intenziviranje aktivnosti na realizaciji projekta, kako bi konkretni radovi na izgradnji prvih dijelova autoputa počeli što prije, ističući da će investitor i dalje pružati maksimalnu podršku izvođaču u okvirima svojih nadležnosti, a u skladu sa ugovorom i relevantnim propisima“, saopštio je novoimenovani direktor kompanije CRBC, Gao Liang.

masine3

On je poručio da je za CRBC izgradnja autoputa Bar-Boljare veliki izazov, ali i da su u potpunosti spremni za završetak pripremnih radova i prelazak u narednu fazu gradnje.

masine4

Ministar Ivan Brajović je povodom dolaska prvog većeg kontingenta građevinske opreme u Luku Bar potrebnog za realizaciju autoputa Bar - Boljare, izrazio nadu da će ovaj projekat biti primjer saradnje na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata. Ministar je posebno istakao značaj angažovanja domaćih podizvođača, što će biti snažan impuls daljem privrednom rastu i razvoju Crne Gore, i ukazao da će posebna pažnja biti posvećena kvalitetu izvedenih radova i poštovanju domaćih i međunarodnih standarda i pravila struke“, navodi se u saopštenju.

15masinekina15masineautoput15autoputmehanizacija

(Foto: barinfo, kontejnerskiterminaligeneralnitereti)

 

Portal Analitika