Svijet

Francuska zabranjuje Monsantov herbicid

Francuska ministarka ekologije, Segolen Rojal, najavila je zabranu popularnog Monsantovog herbicida "raundap" (Roundup).
Francuska zabranjuje Monsantov herbicid
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ona je pozvala baštenske centre da obustave prodaju ovog proizvoda zbog sastojaka za koje se sumnja da mogu biti kancerogeni za ljude.

Ova vijest stiže nakon što je francusko udruženje za zaštitu potrošača CLCV u junu zvanično od Evropske unije zatražilo zabranu prodaje glifosata (aktivnog sastojka "raundapa") ljubiteljima baštovanstva u svim zemljama unije, prenosi portal Internešenal biznis tajms.

"Francuska mora biti u ofanzivi kad je riječ o zabrani herbicida i pesticida," rekla je Rojal na nacionalnoj televiziji, i dodala da je zatražila da baštenski centri prestanu da nude Monsantov "raundap".

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), u okviru UN-a, u svom izvještaju od marta navela je da je glifosat "vjerovatno kancerogen" za ljude i da posjeduje "ograničene dokaze" da izaziva Ne-Hočkinov sindrom, što potkrjepljuje istraživanjima u SAD, Švedskoj i Kanadi.

Biotehnološki gigant Monsanto odlučno osporava rezultate ove studije i tvrdi da su iz izvještaja IARC-a izostavljeni relevantni naučni podaci.

Glifosat je prvi put predstavljen 1970-ih godina, a danas se nalazi u brojnim generičkim proizvodima, mada je njegov daleko najveći proizvođač Monsanto.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika