Društvo

Osnovana Crnogorska zajednica Istočne Republike Urugvaj

U Montevideu su se prošlog petka prvi put okupili potomci crnogorskih iseljenika nakon više od stotinu godina otkad je osnovano prvo crnogorsko udruženje u Urugvaju 1912. u gradu Carmelo.
Osnovana Crnogorska zajednica Istočne Republike Urugvaj
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom osnovana je Crnogorska zajednica Istočne Republike Urugvaj i za njenog prvog predsjednika izabran je pred 40 delegata Tomas Šaranović.


Ambasador Crne Gore u Argentini, Brazilu i Čileu Gordan Stojović najavio je da je u toku osnivanje Crnogorske zajednice Čilea, Bolivije kao i da napreduje okupljanje iseljeništva u Meksičkoj Kaliforniji. Stojović je najavio i inicijativu da će, nakon što te zajednice budu osnovane, biti organizovan i prvi kongres crnogorskog iseljeništva Latinske Amerike.


Na skupu su pored Stojovića govorili i počasni konzul Crne Gore u Istočnoj Republici Urugvaj Mario Klisić, počasni konzul Crne Gore u Buenos Ajresu Huan Karlos Laković i sekretar crnogorske zajednice Buenos Ajresa, Sofia Lakonić.


Osim što je formirano povjereništvo Matice Crnogorske za Istočnu Republiku Urugvaj, najavljena je i mogućnost organizovanja kurseva crnogorskog jezika.

 

(Radio AntenaM)

 

Portal Analitika