Svijet

Varufakis: Ako dođe Merkel - dogovor za noć

Grčki ministar finansija Janis Varufakis odbacio je istupanje Grčke iz eurozone ističući da to ne bi bilo racionalno rješenje za grčku dužničku krizu.
Varufakis: Ako dođe Merkel - dogovor za noć
Portal AnalitikaIzvor

Kako je naveo, jedini način za napredak je restrukturisanje duga.

"Odbacujem istupanje Grčke kao racionalno rješenje", rekao je Varufakis tiražnom njemačkom "Bildu", prenio je Rojters.

Prema njegovim riječima, jedini način da Grčka otplaćuje dugove jeste restrukturiranje i da je dogovor moguć ako u razgovorima bude učestvovala njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Dogovor može biti postignut za jednu noć. Ali, kancelarka treba da učestvuje", kazao je Varufakis.

Prema njegovim riječima, program restriktivne štednje je propao.

"Treba da počnemo ispočetka. Moramo da napravimo čišćenje", naveo je Varufakis.

"Mi ne želimo više nikakav novac", rekao je Varufakis njemačkom dnevniku, odgovarajući na kritike da su Njemačka i ostale zemlje eurozone Grčkoj dale "previše novca".

Prema riječima grčkog ministra finansija, Atina je spremna da pristane na svaki dogovor kojim bi bio restrukturisan dug.

U Briselu su sinoć završeni pregovori Grčke i predstavnika Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) bez dogovora.

Prema izjavama iz Evropske komisije i dalje postoje velike razlike između planova grčkih vlasti i zajedničkih zahtjeva Komisije, Evropske centralne banke i MMF-a, a zvaničnici EU krivicu za neuspjeh svaljuju na Atinu, navodeći da nije ništa novo ponudila da bi se obezbijedilo 1,6 milijardi eura za isplatu MMF-u do kraja mjeseca.

Prema izvještajima medija, kreditori od Grčke traže sprovođenje mjera kojima bi se budžetu uštedjelo 5,8 milijardi eura, dok grčka vlada predlaže uštedu do četiri milijarde.

Izvor: b92.net

Portal Analitika