Politika

Lukšić u srijedu u Vatikanu: Da li će papa Franjo posjetiti Crnu Goru?

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, sa delegacijom, boraviće u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici 17. juna 2015. godine. Pored susreta sa Poglavarom Svete stolice, papom Franjom, planirani su i susreti ministra Lukšića sa kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice i monsinjorom Polom Ričardom Galagerom, sekretarom za odnose Svete Stolice sa drugim državama.
Lukšić u srijedu u Vatikanu: Da li će papa Franjo posjetiti Crnu Goru?
Portal AnalitikaIzvor

Značaj posjete, kako se navodi u Platformi dostavljenoj Portalu Analitika, Crna Gora i Sveta Stolica tradicionalno njeguju prijateljske odnose, što potvrđuje i činjenica da je Crna Gora prva balkanska, a druga većinski pravoslavna država (poslije Rusije) koja je zaključila Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom (1886). Savremenom dinamičnom razvoju doprinosi saradnja u oblasti zdravstva, kulture, zaštite ljudskih i manjinskih prava, te kontinuiran politički dijalog. Potpisivanje i ratifikacija Temeljnog ugovora predstavljaju posebno značajan osnov za dalje produbljivanje i unapređenje međudržavnih odnosa. Mješovita komisija za implementaciju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice predstavlja odličan mehanizam za implementaciju odredbi konkordata i dijalog o svim pitanjima od obostranog interesa. Od obnove crnogorske državnosti, strane imaju odličan politički dijalog, čemu svakako doprinose i intenzivni kontakti na najvišem nivou. Realizacija posjete ministra Lukšića i planiranih susreta sa najvišim zvaničnicima Svete Stolice predstavlja nastavak takvog političkog dijaloga. Prethodna odlazna zvanična posjeta bila je posjeta crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, marta 2014.

“Posjeta potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igora Lukšića biće važan podsticaj za produbljivanje političkog dijaloga, te ukupnom snaženju saradnje dvije države. Posjeta će biti prilika za razmjenu mišljenja o nizu konkretnih tema od obostranog interesa i aktivnosti koje mogu doprinijeti razvoju buduće saradnje, prije svega: 1 -nastavak i unapređenje rada Mješovite komisije, koja doprinosi afirmaciji dobrih međudržavnih odnosa; -razmatranje mogućnosti za otvaranje rezidentnog predstavništva Svete Stolice u Crnoj Gori; - mogućnosti podrške intenziviranju saradnje u oblasti kulture, a posebno razmatranje mogućnosti za prenos iskustva u dijelu valorizacije i zaštite kulturnog nasljeđa; -razgovori o napretku Crne Gore na planu evropskih i evroatlantskih integracija i značaju podrške Svete Stolice; -nastavak saradnje u oblasti zdravstva i dalje povezivanje medicinskih institucija Crne Gore i Svete Stolice; -dinamiziranje turističke saradnje, posebno kroz razvoj hodočasničkog i kulturnog turizma; -razmjena mišljenja o mogućnostima za jačanje saradnje u oblasti obrazovanja, naročito u okviru Ekumenskog centra mladih, na liniji dalje afirmacije saradnje, zbližavanja i dijaloga pripadnika različitih konfesija; -razmatranje mogućnosti za moguću posjetu pape Franja Crnoj Gori, s obzirom da je pozivno pismo crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića da papa posjeti našu zemlju upućeno januara 2015. Imajući u vidu da Crna Gora i Sveta Stolica baštine iste vrijednosti, te globalni uticaj Svete Stolice, odnosi sa ovom sui generis državom zauzimaju važno mjesto u crnogorskoj vanjskopolitičkoj agendi, posebno imajući u vidu aktivnu i konstruktivnu ulogu Svete Stolice u rješavanju svjetskih političkih, ekonomskih, ekoloških i drugih pitanja od značaja za ukupnu međunarodnu zajednicu. Crna Gora ima interes za daljim unaprijeđenjem saradnje sa Svetom Stolicom kroz zajedničke aktivnosti u svim navedenim oblastima, te za potpisivanje sporazuma u onim oblastima u kojima još uvijek ne postoji formalno-pravni okvir saradnje”, navodi se u Platformi.

P.Z.

Portal Analitika