Abiznis

Neće biti berbe maslina iz uvale Valdanos

Rod masline na područuju Ulcinja podbacio je i ove godine, ali maslinare više brine što se iz uvale Valdanos neće ubrati nijedno zrno tog ploda, piše Dan.
Neće biti berbe maslina iz uvale Valdanos
Portal AnalitikaIzvor

Na oko milion metara kvdratnih sa oko 18 hiljada stabala ni ove jeseni neće biti berbe.

Srtručnjaci smatraju da je to veliki gubitak ne samo za Opštinu Ulcinj u kojoj ima oko 130 hiljada stabala, nego i za čitavu državu.

Predsjednik Udruženja maslinara Ulcinja, Fikret Katana, rekao je da je maslinjak u najljepšoj mediteranskoj uvali u katastrofalnom stanju i da od nadležnih državnih organa nema odgovora, uprkos brojnim apelima da se masline spasu.

»Ne znam kakav interes država ima od toga da masline propadaju i da se ništa ne preuzma, bez obzira na sorne imovinskopravne odnose. Masline su u lošem stanju, zapuštene i rod godinama propada. Postavlja se pitanje u čijem je to interesu, posebno ako se zna da su tamošnja stabla izuzetno stara, neka i blizu dvije hiljade godina«, rekao je Katana.

Prema njegovim riječima, Udruženje je od Biotehničkog instituta tražilo da napravi procjenu stanja, kako bi se na osnovu zvaničnog dokumenta preduzele adekvatne mjere.

»Za sada od toga nema ništa. O maslinama niko ne brine i to je žalosno«, zaključio je Katana.

Portal Analitika