Abiznis

Juncker: Grčka je kao krava na ledu

Grčka je krava koja klizi po ledu i koja mora biti izvučena na čvrsto tlo, saopštio je predsjednik Evropske komisije (EK), Jean Claude Juncker.
Juncker: Grčka je kao krava na ledu
Portal AnalitikaIzvor

Juncker je, da bi opisao situaciju u kojoj se Grčka nalazi, upotrebio metaforu za bolne dane u kojima su kreditori pokušavali da pomognu tvrdoglavoj Atini da izbjegne bankrot i katastrofu.

Prošle sedmice se 60 delegacija okupilo u Briselu na samitu Evrope i Latinske Amerike, ali je fokus bio na premijeru Grčke, Alexisu Tsiprasu, koji je diskretno tražio još jedan sastanak sa najmoćnijim evropskim liderom, nemačkim kancelarom Anegelom Merkel, prenosi B92.

Tsipras, čiji su najnoviji predlog reformi odbacili evropski zvaničnici, uspio je da se sastane sa Merkel i predsjednikom Francuske Francois Hollandom, ali ti razgovori nijesu bili uspješni, iako je Merkel optimistično poručila da gdje ima volje, ima i načina.

"Nastavićemo da guramo Grčku sa leda", rekao je Juncker.

Komesar Evropske unije (EU) za ekonomske poslove, Pierre Moscovici, kazao je da voli grčku tragediju, ali da smatra da je u ovom slučaju vrijeme za srećan kraj.

Zvaničnici EU krivicu za neuspjeh pregovora svaljuju na Atinu, navodeći da nije ništa novo ponudila da bi se obezbijedilo 1,6 milijardi EUR za isplatu Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) do kraja mjeseca.

Grčka je spremna i dalje da razgovara, dok zvaničnici EU i MMF poručuju da nemaju dozvolu za dalje pregovore.

Portal Analitika