Abiznis

Radak Kukavičić: Sezona obećava, biće para od turizma

Više nego uspješna predsezona nagovještava da će rezultati na kraju sezone biti na nivou prethodne godine ili će čak biti u blagom rastu naglasila je za Pobjedu direktorica Nacionalne turističke organizacije NTOCG Željka Radak Kukavičić.
Radak Kukavičić: Sezona obećava, biće para od turizma
Portal AnalitikaIzvor

Što se tiče finansijskih rezultata, oni prate kretanje u ostvarenom broju noćenja. U Nacionalnoj turističkoj organizacji očekuju da prihodi od turizma budu na prošlogodišnjem nivou, a moguće je da se ostvari i blagi rast.

"Početkom ove godine, iz razloga krize na tržištu Rusije, najave su bile da nas očekuje teška turistička sezona na koju će se odraziti tada očekivani pad broja gostiju sa ruskog tržišta. Međutim, argumenti pokazuju da možemo da budemo optimistični. Najavljen je rast broja turista iz Zapadne Evrope, a održana je pozicija na ključnim emitivnim tržištima, među koja ubrajamo i tržište Rusije i bivših zemalja Sovjetskog Saveza" kazala je Radak Kukavičić.

U predsezoni je, kako je na naglasila, ostvaren rast broja turista za oko 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Trend rasta pokazuju i podaci relevantnih institucija za praćenje turističkog prometa. Aerodromi Crne Gore za prva četiri mjeseca ove godine bilježe rast broja putnika za osam odsto u odnosu na isti period prošle godine. Značajan broj promotivnih aktivnosti koje su vezane za predsezonu uspješno je realizovan, povećan je broj novih događaja, manifestacija, a dodatno ohrabruje i povećanje smještajnih kapaciteta, naročito hotela. Poboljšana je dostupnost Crne Gore i aktivnosti u pravcu daljeg unapređenja trebaju biti nastavljene kaže naša sagovornica.

Osim turista iz regiona, kako kaže direktorica NTO, primjetna je i veća posjeta turista sa značajnih emitivnih tržišta kao što su Francuska i Njemačka.

"Svakako, najveći promet ostvaruje se u periodu jun avgust i promet tokom tih mjeseci značajno utiče na ostvarene rezultate na godišnjem nivou", kaže Radak Kukavičić.

Ona objašnjava da Crna Gora kontinuirano unapređuje turistički imidž i ponudu, a to je pokazala i prošlogodišnja ljetnja turistička sezona u kojoj su uprkos vanrednim uslovima, kriznim situacijama na ključnim emitivnim tržištima i nepovoljnim vremenskim uslovima ostvareni dobri rezultati.

"Raznovrsna i konkurentna ponuda, bogatstvo prirodnih ljepota i kulturnog nasljeđa, unaprijeđena turistička infrastruktura su ono na čemu gradimo poziciju Crne Gore kao turističke destinacije", kazala je Radak Kukavičić.

Upravo povoljne cijene smještaja, dodaje ona, su u značajnoj mjeri doprinijele popunjenosti kapaciteta i ostvarivanju većeg turističkog prometa. Cijene noćenja sa doručkom se kreću već od 15 eura u hotelima sa dvije zvjezdice, 23 eura u hotelima sa tri zvjezdice, 60 eura u hotelima sa četiri i više zvjezdica.

"Smještajni kapaciteti se iz godine u godinu unapređuju sa aspekta kvantiteta i kvaliteta. Sa ciljem ostvarivanja bolje popunjenosti i stepena iskorišćenosti kapaciteta naša turistička privreda sprovodi istraživanje tržišta i u skladu sa tim. Pored široke lepeze hotelskog smještaja turistima je na raspolaganju i kvalitetan privatni smještaj, kategorizovan u skladu sa propisanim standardima. Ovaj vid smještaja je, zavisno od destinacije, cjenovno pristupačan posebno za porodice sa djecom. Tako se u sezoni individualne cijene noćenja u privatnom smještaju kreću od osam do 18 eura", kazala je Radak Kukavičić. Prioritet su im kvalitativni pokazatelji sezone, jer to, kako kaže, vraća turiste u jednu destinaciju.

Portal Analitika