Društvo

Dan: Banović ambasador u Londonu, Pejanović Đurišić u Vašingtonu

Ministarka odbrane Crne Gore Milica Pejanović Đurišić biće novi ambasador u SAD, dok će novi diplomatski predstavnik u Velikoj Britaniji biti sadašnji šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije SDP Borislav Banović, rečeno je nezvanično Danu. Njihova imenovanja Vlada bi trebalo da ozvanični prije ljetnje pauze jer ističu mandati sadašnjim ambasadorima Crne Gore u Londonu i Vašingtonu Ljubiši Stankoviću i Srđanu Darmanoviću.
Dan: Banović ambasador u Londonu, Pejanović Đurišić u Vašingtonu
Portal AnalitikaIzvor

U Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija MVPEI Danu je saopšteno da neće komentarisati kadrovska rješenja na ambasadorskim funkcijama sve dok se ne završi procedura dobijanja agremana.

Mandat ambasadora obično traje četiri godine, mada može biti i produžen. Ambasador Crne Gore u Vašingtonu Srđan Darmanović stupio je na tu dužnosg 7. decembra 2010. godine, kada je predao akreditivna pisama predsjedniku SAD Baraku Obami. Njegov prethodnik na toj dužnosti bio je Miodrag Vlahović, čiji je mandat trajao od 8. decembra 2006. godine do 2010. godine. Ljubiša Stanković je 7.maja 2011.godine na formalnom prijemu u palati Svetog Džejmsa kraljici Elizabeti II predao opozivna pisma svog prethodnika Dragiše Burzana i svoja akreditivna pisma.

Stanković je početkom ove godine pominjan kao neko ko bi mogao da javno podrži nekog od kandidata za predsjednika SDP-a, ali od toga nije bilo ništa.

Prema dogovoru predstavnika DPS-a i SDP-a, mjesto ambasadora u Americi pripada partiji premijera Mila Đukanovića, dok mjesto diplomatskog predstavnika Crne Gore u Londonu pripada stranci čelnika parlamenta Ranka Krivokapića.

Borislav Banović je diplomirani politikolog, a od 2001. godine obavlja funkciju poslanika u Skupštini Crne Gore. Član je skupštinskih odbora za međunarodne odnose i iseljenike i za bezbjednost i odbranu. Takođe, bio je i član odbora za pisanje prvog Ustava Crne Gore nakon obnavljanja nezavisnosti.

Milica Pejanović Đurišić je od poslednje decenije prošlog vijeka u najužem rukovodstvu Demokratske partije socijalista. Od februara 2004. godine do jula 2006. godine bila je . ambasador Srbije i Crne Gore u Belgiji i Luksemburgu. Nakon sticanja državne nezavisnosti, imenovana je za ambasadora Crne Gore u Francuskoj, Monaku i pri UNESKO-u, a tu dužnost je obavljala od februara 2007. do 2010. godine. Dvije godine kasnije postala je prva žena u Crnoj Gori koja je imenovana za ministra odbrane.

Prema Ustavu, predsjednik Crne Gore imenuje ambasadore na osnovu predloga Vlade i uz mišljenje nadležnog skupštinskog radnog tijela, to jest Odbora za međunarodne odnose i iseljenike. Formalno, uslovi za zapošljavanje u diplomatiji ne razlikuju se od uslova za zasnivanje radnog odnosa u drugim državnim organima, osim što kandidate za ambaeadore mora da potvrdi skupštinski Odbor za međunarodne odnose, a na kraju ih imenuje predsjednik države. Međutim, diplomatija se u crnogorskoj javnosti doživljava uglavnom kao zabran vladajućih partija, utočište za kompromitovane funkcionere vlasti i nagrada za "zaslužni” partijski kadar.

Portal Analitika