Društvo

PLAV: Dževat Šarkinović spasio 25 davljenika iz Plavskog jezera

Dževat Šarkinović, koji sa porodicom živi na samoj obali Plavskog jezera, odavno je poznat crnogorskoj javnosti - kao jedan od najuglednijih poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori, i koji je stručnoj i laičkoj javnosti dokazao da i na ovim prostorima može da „rodi" bostan, dinja, grožđe, paradajz i paprika i mnoge druge povrtarske kulture. I s pravom narod kaže: „Kod Dževata na njegovom imanju ispod Visitora isto kao u Zeti".
PLAV: Dževat Šarkinović spasio 25 davljenika iz Plavskog jezera
Portal AnalitikaIzvor

Dževat je rođen na obali Plavskog jezera, gdje ima porodičnu kuću i imanje koje obrađuje po najsavremenijim metodama.

- Tačno je da od malena pozna­jem sve ćudi hladne jezerske vode. Prije svega, kolika mu je dubina na nekim mjestima i kolika je temperatura vode. Zna jezero da se „umiri" - a onda za nepun sat ili dva može da bude i veoma opasno. Naime, jači vjetrovi sada u Ijetnjoj sezo­ni zbog „brisanog" prostora podignu talase i svakome ko se u tom trenutku nađe na jezeru u čamcu ili pliva, nije baš svejedno. Posebno neplivačima, a mnogo je i plivača zbog iscrpljenosti umalo stradalo u talasima jezera. Svima sam na poziv priskočio u pomoć i to većinom sam, i spasio sigurne smrti - priča Šarkinović.

- Bitno je da sam spasio ljud­ski život. Jer, nije mi cilj da se hvalim -nego da pomognem ljudima koji se na jezeru nađu u nevolji - kaže Dževat Šarkino­vić, diplomirani hemičar.

- Prema mojoj šturoj evidenciji do sada sam spasio 25 davlje­nika, a možda i više, dok sam iz hladne vode jezera izvadio šest ili sedam utopljenika. Vjerujte da je teško reagovati u slučaju kada vidiš da davljenik traži spas. Ali, za mene tu nema dileme, ako se nađem u nepo­srednoj blizini ili me je neko pozvao da pomognem ili izva­dim davljenika, lako vas stalno prati rizik, bez mnogo razmi­šljanja skačem u jezero, ili ako je daleko od obale koristim svoj čamac kako bih što prije stigao do davljenika - priča Dževat. On je završio kurs za spasioce na vodi u Nikšiću i Sutomoru i to kao najbolji polaznik. - Ja sam jedini instruktor spa­šavanja na vodi u plavskom kraju, ali primijetio sam da je malo mladih ljudi koji bi željeli da se bave ovim poslom. Ima tu u Plavu par momaka, ali je to malo, posebno sada u Ijetnjoj sezoni, kada je spasilačkoj službi potrebna posada koja će u svakom trenutku reago­vati da se spasi davljenik. Jer, ne zaboravite, spasiti nekom život je nešto najuzvišenije za svakog čovjeka. A, ne treba zaboraviti da i spasilac u svakoj akciji spašavanja davljenika rizikuje i svoj život, kao što se . to desilo i meni i to nekoliko puta. Zbog svoje spretnosti na vodi, dobrom plivanju i moje konstitucije, uvijek sam bio pobjednik. Spašavao sam neplivače, plivače, odrasle i djecu -naglašava Dževat Šarkinović. Ono što je interesantno, kaže Šarkinović, je da je mnoge spa­sio sigurne smrti rizikujući svoj život. Većinom, svi su oni zabo­ravili makar da se jave, jer ih je bilo dosta turista iz svih krajeva Jugoslavije.

- Trebali su da se jave makar jednom u dvije-tri godine ili dođu kod mene u Plav da popi­jemo kafu. Nikada nijesam tra­žio nikakvu nagradu za to, niti ću ikada dok budem mogao da spašavam - tražiti. Ali je ljudski da se takve slučajevi ne smiju zaboraviti - kaže Šarkinović. Mnogo je podviga do sada ostvario Šarkinović - spašava­jući nečije živote, ali primje­ćuje da mnogi dnevni listovi i redakcije - prije svega iz bivše Jugoslavije nikada nijesu to zabilježili.

- Nijesam nikad kandidovan u nekoj humanitarnoj akciji poput „Najplemenitiji podvig godine", a bilo ih je bezbroj. Ipak; ja sam najsrećniji kada nekom spasim život. To je za mene najveća ljudska vrijed­nost - kaže za Pobjedu Šarki­nović, koga mnogi nazivaju „Jezerski vuk", jer je podvizima zaslužio da se nađe u Ginisovoj knjizi rekorda.

Pobjeda

Portal Analitika