Politika

Vuković: Ne treba bježati iz parlamenta

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković smatra da ideja o bojkotu parlamenta, kao jednog od mogućih poteza opozicije da izvrši pritisak na vlast kako bi se počelo primjenjivati izborno zakonodavstvo, nije opravdana.
Vuković: Ne treba bježati iz parlamenta
Portal AnalitikaIzvor

Dio opozicije navodi da Vlada ne poštuje izborno zakono­davstvo, te da opozicija treba da nađe odgovor na to, što ne isključuje ni mogućnost boj­kota parlamenta. - Apsolutno postoje sve mo­gućnosti da se nastavi sa legi­timnim i parlamentarnim procedurama koje će voditi potrebnom, ali i opravdanom usavršavanju ili doradi i onog dijela našeg pravnog sistema koji se odnosi na izbore. Te procedure nijesu blokirane i niko ih ne sprečava-rekao je Vuković u izjavi za Pobjedu. Teza da je neko blokirao sprovođenje izbornog zakonodavstva, kako je kazao, ima politikantski naboj. Prema njegovim riječima, po politikantskoj inerciji sve se svaljuje na vlast.

- Sada treba pobjeći iz parla­menta i sve to zamijeniti čime - vanparlamentarnim uticajem. A šta je to? Nije to popeti se na krov parlamenta iz ple­narne sale, nego izaći na ulicu. Sada svi ti potoci koji pristanu da teku ka toj ideji slivaće se prema onom zahtjevu da uli­ca zamijeni demokratske pro­cedure - naveo je Vuković. Za tim, kako dodaje, nema po­trebe, niti takav potez ima opravdanja.

- To je pokušaj da se zamažu oči i da se prospe magla i pra­šina kako bi se prikrio stvarni cilj - da se suspenduje sistem, da se zaustavi Crna Gora i da se zaustave demokratske pro­cedure. A kada? U septembru, kad je planirana ulica. Koji su razlozi? Vrlo prepoznatljivi, a to je da se nanese šteta Crnoj Gori u godini velikih izazova - ocjenjuje on.

Vuković poručuje da je izbor­no zakonodavstvo proces čija primjena traži vrijeme.

- Mislim da će kolege iz opozicije prepoznati svu stupidnost i rizičnost koju nose po­ruke da se sistem suspenduje i da se uličnom demokratijom ili nekim postupcima van par­lamenta pokušaju rješavati krupne stvari - kazao je on. Kako dodaje, postoje parla­mentarne procedure, kontro­la unutar parlamenta, saslu­šanja na odborima i dijalog sa članovima Vlade i ostale mo­gućnosti.

- Ne znam šta još u jednoj de­mokratskoj zemlji može da se, institucionalno gledano, do­radi. Ako ima toga, ja sam za - rekao je Vuković. Podsjetimo, ranije je poslanik Demosa Goran Danilović oci­jenio da Vlada ne primjenjuje izborne zakone, zbog čega opozicioni poslanici treba za­jedno da izvrše pritisak da se oni sto odsto primijene, te da bi o svrsishodnosti rada par­lamenta u takvim uslovima trebalo razmisliti. Funkcioner URA-a Dritan Abazović kazao je da crnogorska opozi­cija treba da pronađe model kako da izvrši pritisak na vlast, a ne treba isključiti ni bojkot parlamenta.     

Portal Analitika