Kultura

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Senada i Miloš dobitnici izdanja „Nove knjige“

Portal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nagradili su danas dva naša čitaoca sa po jednim naslovom podgoričkog izdavača. Senada Šahman dobila je djelo Toni Parsona " Detektivska torba" dok je Miloš Milinković dobitnik knjige "Stranac" Alber Kamija.
NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Senada i Miloš dobitnici izdanja „Nove knjige“
Portal AnalitikaIzvor

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije desetak godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu, Tivtu i Petrovcu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

1506detektivskatorba

Toni Parsons: Detektivska torba

Prije dvadeset godina, sedam studenata iz bogatih porodica sprijateljilo se u prestižnoj privatnoj školi "Poters fild"... A danas ih neko ubija na najstrašnije moguće načine.

Detektiv Maks Vulf počinje da prati krvavi trag koji vodi od zabačenih uličica velegrada, preko najmračnijih kutaka interneta, sve do centara moći.

Dok se leševi gomilaju, Maks shvata kako ubica prati njega i ugrožava ljude koji su mu bliski.

Uskoro će početi da se bori ne samo za pravdu nego i za sopstveni život...

1506stranacAlber Kami: Stranac

Prvi roman Albera Kamija koji je izdat 1942. godine smatra se jednim od najznačajnijih romana francuske književnosti XX vijeka. On sadrži jedan od najboljih prikaza apsurda kojim se Kami bavio, a mnogi ga smatraju njegovim najboljim djelom.

Glavni lik romana je činovnik Merso, kome su javili da mu je umrla majka. On ne pokazuje nikakvo žaljenje, niti bilo kakve druge emocije. Čak nije želio ni da je vidi prije nego što je sahrane, iako su ga više puta pitali da li to želi.

Kroz cijeli roman se protežu opisi njegovog jednoličnog i dosadnog života. On se, jednostavno, prepustio pasivnosti i ravnodušnosti, i nema volju ni želju da to promijeni.

Vrijednost Kamijevog romana ogleda se u jednostavnosti stila, koji sa izuzetno upečatljivim izlaganjem odlično ocrtava lik izgubljenog čovjeka. Ovo književno djelo sa originalnom filozofskom osnovom aktivno se uključuje u borbu savremenog čovjeka za lične i društvene slobode.

Portal Analitika