Svijet

Ukrajina zaprijetila da će da zamrzne isplatu spoljnog duga

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk ponovo je danas zaprijetio da će Ukrajina zamrznuti isplatu svog spoljnog duga u slučaju neuspjeha pregovora s kreditorima o njegovom restrukturiranju, tvrdeći da njegova zemlja mora da finansira sukob na istoku Ukrajine.
Ukrajina zaprijetila da će da zamrzne isplatu spoljnog duga
Portal AnalitikaIzvor

"Ukrajina danas potroši istu sumu za spoljni i unutrašnji dug koliko i za konflikt na istoku zemlje. Naš budžet to više ne može da podnese, a ne samo budžet, već ukrajinski narod više ne može ovako da živi", rekao je Jacenjuk na sjednici vlade.

Ukrajinski premijer je rekao da njegova vlada "ne želi da izvlači novac od naroda kako bi isplatila svoj spoljni dug".

Ukrajinska vlada je polovinom maja zaprijetila da će zamrznuti isplatu duga u slučaju neuspjeha pregovora s kreditorima.

Na ivici bankrota poslije tri godine recesije i godinu dana sukoba, Ukrajina je dobila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kredit od 17,5 milijardi dolara na rok od četiri godine. Prva tranša zajma od pet milijardi dolara uplaćena je u martu ove godine.

U okviru tog programa kreditne pomoći, vlasti u Kijevu vode teške pregovore o restrukturiranju javnog duga koji će ove godine dostići 94 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) a njen spoljni dug 158 odsto BDP zbog devalvacije ukrajinske valute hrivnje i prazne državne kase.

Kredit MMF-a je osnova za pomoć od 40 milijardi dolara međunarodne zajednice.

Ukrajinski parlament je krajem maja usvojio zakon koji omogućava vladi da ukoliko bude bilo neophodno, uvede moratorijum na isplatu spoljnjeg duga zemlje.

Portal Analitika