Svijet

Švedski princ Karl Filip se oženio starletom

Švedski princ Karl Filip, jedini sin kralja Karla Šesnaestog Gustava i kraljice Silvije, oženio se u subotu svojom vjerenicom, bivšom starletom u rialiti šou programima, na raskošnoj svadbi u Stokholmu.
Švedski princ Karl Filip se oženio starletom
Portal AnalitikaIzvor

Princ Karl Filip (36) i Sofija Helkvist (30) vjenčali su se u kapeli kraljevske palate u prisustvu pet evropskih kraljica, japanske princeze i desetina drugih gostiju plave krvi.

Par se vjerio u junu 2014. godine, ali su zajedno od 2010. godine. Karl Filip je treći u redu za nasljedstvo švedskog trona. Ispred su njegova starija sestra, kraljevska princeza Viktorija, i njena trogodišnja kćer, princeza Estel. Helkvistova, koja je bila fotomodel i instruktor joge, vjenčanjem je dobila titulu vojvotkinje od Varmlenda.

Sofija Helkvist, koja je poznata po zaraznom osmijehu i razmaku između zuba, porijeklom je iz građanske porodice, a iza sebe ima burnu prošlost.

Sa 20 godina pozirala je za muški magazin "Slic", a 2005. godine učestvovala je rialitiju "Rajski hotel", u kome su se oskudno odjeveni takmičari međusobno nadmetali ko će posljednji biti izbačen iz luksuznog ljetovališta.

Probušeni pupak i tetovaže "krase" tijelo nove princeze, rođene u gradiću Alvadalen, u Švedskoj, iz kojeg se odselila 2005. godine i otišla u Njujork.

U Velikoj jabuci je studirala računovodstvo, radila kao instruktor joge i konobarica, prenosi AFP.

"Ne žalim ni zbog čega. Sva ta iskustva su me učinila osobom kakva sam. Danas ne bih napravila iste izbore u životu", poručila je u dokumentarcu o kraljevskoj porodici, emitovanom na švedskoj televiziji. Helkvistova je, takođe, bila angažovana i na polju humanitarnog rada.

Zajedno sa svojim prijateljem 2010. godine pokrenula je "Projekat igralište" kako bi pomogla ugroženoj djeci u Južnoj Africi, ali je taj posao napustila da bi se posvetila svojim dužnostima princeze.

1406vjencanje

Doduše, ni njen budući suprug nije bio "cvijeće". Titulu najkontroverznijeg člana dinastije Bernadote zaradio je zbog svoje ljubavi prema brzim automobilima i ludim zabavama. Dvije godine nakon početka veze sa Sofijom, fotoreporteri su s radošću zabilježili njegovo "divlje ljeto" 2012, niz incidenata među kojima je pijano divljanje s maskom vanzemaljca u središtu švedske prijestonice, kao i incident sa šamaranjem u Kanu. Drugom prilikom je nakon lude noći izgubio novčanik, pa je morao stopirati da dođe na auto-trku na kojoj je trebalo da učestvuje, a na kraju se zabio u zid već u prvom krugu.

Švedski mediji otkrili su 2010. godine njenu vezu s princom Karlom Filipom. Supružnici, poznati po sportskom načinu života, sebe prikazuju u javnosti kao moderne i otvorene članove kraljevske porodice, koje je moguće sresti dok trče ili šetaju ulicama prijestonice i jedu picu.

"Kraljevska vjenčanja su u prošlosti bila sredstvo za izgradnju moćnih savezništva. Danas, njima se ujedinjuje monarhija i narod, a jača se i osjećaj zajedništva", rekao je istoričar Luiz Berlung.

Portal Analitika