Košarka

Robinson: Još jedno odlično izdanje Crne Gore

Ženska seniorska reprezentacija ostvarila je treću pobjedu na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Rumuniji – izabranice Momira Milatovića u četvrtom kolu grupe A, u Temišvaru su savladale selekciju Ukrajine 84:71 (25:21, 24:14, 18:27, 17:9).
Robinson: Još jedno odlično izdanje Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

''Crvene'' su kontrolisale dešavanja na parketu tokom najvećeg dijela meča, već na početku druge dionice stekle su dvocifrenu prednost, koju su na početku treće dionice uvećale na 21 poen, ali je Ukrajina uspjela da smanji zaostatak na samo tri poena, ne i da ugrozi novi trijumf, jer je naša reprezentacija ponovo zaigrala na svom nivou kada je bilo najpotrebnije i sredinom posljednje dionice slomila otpor protivnika. Nakon Češke i domaćina Rumunije, pala je Ukrajina, pa Crna Gora u drugu fazu u Debrecinu prenosi najmanje jednu pobjedu, a u posljednjem kolu prelimarne faze, u ponedjeljak (17 sati) će igrati protiv Francuske za prvo mjesto u grupi i prenos maksimalna četiri boda u drugoj fazi.

Anđelika Robinson sa 18 poena i osam skokova nosila je našu selekciju do pobjede, uz IvuPerovanović koja je upisala 17,Milicu Jovanović, koja je pored 15 poena, imala i pet skokova i JelenuDubljević koja je pored svog imena upisala 10 poena, sedam skokova i pet asistencija. Jelena Škerović je uz devet poena, imala čak 13 asistencija i sedam skokova.

U poraženoj selekciji sjajna je bilaAlina Jagupova sa 33 poena i sedam skokova.

- Kvalitetno smo se spremale za ovu utakmicu jer smo znali da će Ukrajina dati sve od sebe, s obzirom na to da im je bila posljednja šansa za povratak u igru za prolaz u drugu fazu. Ukrajina je bila u prilici da pobjedom protiv nas u drugu fazu prenese dva boda, dok bi mi u posljednjem kolu protiv Francuske morali da se borimo za prenos bodova u narednu rundu. Ostvarili smo važnu pobjedu i stekli značajnu prenos, zbog čega mogu da budem zadovoljan. Okrećemo se duelu protiv Francuske, koja je izuzetno kvalitetna selekcija, ali imamo i mi kvalitet i nijesmo bez šansi. Nastojali smo da održavamo visok ritam tokom čitavog meča, a Snežana Aleksić igra važnu ulogu u tom nastojanju. Dominirali smo pod košem zahvaljujući odličnim izdanjima Robinson, Perovanović i Dubljević, a bili smo sjajni i u skoku. Nemamo što da izgubimo protiv Francuske, u pitanju je jedna od najjačih reprezentacija u Evropi, imaju 12 podjednako dobrih igračica, ali ako odigramo kako mi možemo, prije svega u odbrani, koja u pojedinim momentima djeluje briljantno, sigurno da imamo šansu - kazao je Milatović.

 Sjajno je naša reprezentacija otvorila utakmicu i u 2. minutu vodila 7:2, nakon što je Robinsonpogodila dvojku i dodatno bacanje. Nakon toga razigrala se Jagupovakoja je postigla šest vezanih poena za preokret (8:7). Jagupova je u 7. minutu postigla svoj deseti poen i donijela tri poena prednosti Ukrajinkama (17:14), što je bio signal da selektor Momir Milatovićzatraži tajm-aut. ''Crvene'' su nakon toga zaigrale znatno bolje, napravile seriju 11:2 (pogađale su Robinson,Jovanović, Škerović, Dubljević iPerovanović), pa je u posljednjem minutu prve četvrtine predosti bila šest poena (25:19). Nakon uvodnih 10 minuta, Crna Gora vodila je 25:21. Jovanović je u prvoj dionici postigla deset, a Robinson devet poena.

I početak druge četvrtine protekao je u znaku Jelene Škerović i saigračica – Perovanović je postigla četiri, aVujović pet vezanih poena, pa je u 13. minutu prednost bila 13 poena (34:21), nakon što je zaključena serija 20:4. Nakon što je Robinsonpostigla svoj 11 poena na asistenciju Škerović, u 19. minutu bilo je 44:29, a trojku za najveću prednost u prvom poluvremenu postigla je Dubljević, 50 sekundi prije kraja druge dionice (49:32). Nakon prvih 20 minuta bilo je 49:35, uz 11 poena Robinson, 10 Jovanović, te 19 asistencija (deset uspješnih proigravanja Škerović) i šut za tri poena (7-5).

''Crvene'' su sjajno otvorile treću četvrtinu, nakon poena Jovanović i dva realizovana bacanja Škerović,Vujović je pogodila trojku za rekordnu prednost (56:35) u 22. minutu.  Nakon što je Jovanovićpogodila trojku u 24. minutu je bilo 59:40. Ukrajina je, međutim, zaigrala puno bolje, počela da pogađa šuteve za tri poena (šest trojki u trećoj dionici) i predvođena Jagupovom, u posljednjem minutu treće dionice smanjila zaostatak na samo tri poena (65:62).Dubljević je pogodila dva bacanja i postavila rezultat sa kojim se ušlo u posljednjih deset minuta – 67:62. Jagupova je nakon tri četvrtine pored svog imena imala 28 poena.

Predvođene odličnom Robinson koja je na početku posljednjeg perioda postigla devet poena, izabranice Momira Milatovića u 35. minutu ponovo su stekle značajniju prednost i povele 78:66. Bio je to signal da selektor Ukrajine VadimČečuro zatraži tajm-aut. Ni to nije pomoglo protivniku, jer je Perovanović bila nezadrživa pod košem, pa je nakon njenog 17 poena, dva minuta prije kraja bilo 82:68. Selektor Milatović u finišu je pružio priliku najmlađim igračicama (Raković,Pašić i Vučetić), kao i Popović, što je dalo poseban pečat na novi ubjedljiv trijumf na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.

- Veoma sam srećna jer smo obezbijedile plasman u drugu fazu u koju prenosimo dva boda. Pružile smo još jedno odlično izdanje, prije svega u odbrani i kao rezultat je došla nova ubjedljiva pobjeda. Ukrajina je dokazala da je odličan tim, imale su sjajan procenat šuta za tri poena, ali mi smo bolja ekipa i upisale smo važnu pobjedu. Očekuje nas utakmica protiv Francuske za prvo mjesto i zašto da ne pokušamo da ih savladamo? Znamo da je u pitanju sjajan protivnik, ali moramo da pružimo maksimum i da pokušamo da priredimo iznenađenje - kazala je Robinson, koja je u prva tri meča na šampionatu pokazala koliko je važan igrač u našem nacionalnom timu.

Portal Analitika