Abiznis

UIP: Pojačan inspekcijski nadzor

Uprava za inspekcijske poslove pojačala je nadzor na primorju od 15. maja, u njemu učestvuje sedam inspekcija a za prva četiri mjeseca ove godine izdato je 159 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 42.550 eura.
UIP: Pojačan inspekcijski nadzor
Portal AnalitikaIzvor

Trovanje u objektima u kojima borave organizovane grupe đaka i studenata nije rijetka pojava.

Kako su kazali agenciji MINA iz Uprave za inspekcijske poslove, nadzor u objektima kolektivnog smještaja poput odmarališta i hotela, gdje su smještena djeca škole u prirodi se obavlja jednom sedmično, a u slučaju prijave nepravilnosti i češće.

Oni su naveli da se uzimanje uzoraka vrši po procjeni inspektora po planu i programu.
»Sanitarna inspekcija u ugostiteljskim objektima kontroliše sanitarno-higijenske uslove, način čuvanja hrane, ulaz sirovina, deklarisanje namirnica, način rukovanja sa hranom, posjedovanje uredno ovjerene sanitarne knjižice zaposlenih i slično«, precizirali su iz Uprave.

Prema njihovim navodima, od januara do aprila tekuće godine sanitarna inspekcija je izdala 159 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 42.550 EUR.

Na pitanje da li je pojačana kontrola u mjesecima kako se primiče sezona, odgovorili su da Uprava za inspekcijske poslove ima pojačan nadzor na primorju od 15. maja, u kojem učestvuje sedam inspekcija.

»Među tim inspekcijama je i zdravstveno-sanitarna, a naravno prioritetno se kontrolišu ugostiteljski objekti gdje su smještenji đaci u okviru škole u prirodi ili organizovanih ekskurzija«, pojasnili su iz Uprave.

Oni su kazali da zdravstveno-sanitarna inspekcija svake godine traži od Ministarstva prosvjete spisak hotela u kojima će boraviti đaci u sklopu organizovane škole prirode i ekskurzije i prema ovom spisku obilaze se svi objekti i radi preventivne kontrole.

»Naravno, treba imati u vidu da su higijenski uslovi trenutne prirode, pa se stanje na tom planu i pored čestih kontrola inspekcija može pogoršati ili poboljšati u kratkom vremenskom periodu, a kaznena politika svakako pospješuje poštovanje propisanih procedura kada je higijena i bezbjednost hrane u pitanju«, kazali su iz Uprave.

Portal Analitika