Politika

JASAVIĆ: Bošnjačka dijaspora dala ogroman doprinos obnovi državnosti

Potpredsjednica Pozitivne, Azra Jasavić, na poziv Bošnjačkog saveza Crne Gore, boravi u Njujorku, od 10 do 21. juna, povodom obilježavanja šest godina od osnivanja tog Saveza.
JASAVIĆ: Bošnjačka dijaspora dala ogroman doprinos obnovi državnosti
Portal AnalitikaIzvor

Jasavić je, obraćajući se na svečanosti kojom su predsjedavali predsjednik Bošnjačkog saveza Crne Gore Esad Rastoder, Hasan Pupović, član Predsjedništva Bošnjačkog saveza Crne Gore, izjavila da je bošnjačka dijaspora dala ogromnu podršku i doprinos u obnovi državnosti Crne Gore.

“ Vi ste  ispisali jednu od najsvetlijih stranica novije istorije Crne Gore. I na to svi zajedno moramo biti ponosni. Vi jeste bezrezervno pomogli proces obnove državnosti, ali tada su stvorene samo pretpostavke za izgradnju Crne Gore kao istinskog građanskog društva”, kazala je Jasavić.

“Dosta smo izgubili vremena nakon nezavisnosti u praznom hodu na unutrašnjem planu kada je izgradnja nezavisnih institucija u pitanju. Pitanja vladavine prava koje predstavlja polaznu osnovu za ekonomski oporavak zemlje nije bilo visoko na listi prioriteta naše političke elite. Međutim, sa evroatlanskim integracijama kao spoljnopolitičkim prioritetu, Crna Gora  ima šansu da se ekonomski oporavi i postane zemlja u kojoj se radije dolazi, a ne odlazi”, poručila  je Jasavić

Potpredsjednica Pozitivne je kazala da proces zaokruživanja državnosti, kroz puno poštovanje različitosti i građanskih sloboda,  nije završen, te su stoga Crnoj Gori potrebne istinske građanske partije.

“Crna Gora je zemlja Crnogoraca, Srba, Bošnjaka, Albanaca, Hrvata, Roma - svih građana koji u njoj žive. Zato su nam potrebne istinske građanske partije koje ne žele majorizaciju dominacijom većine nad manjinom, već one koje će poštovati svaku različitost vjerskih, nacionalnih, kulturnih identiteta,  bez latentnog promovisanja direktne i indirektne asimilacije, a jedna od takvih partija je Pozitivna Crna Gora”.

Zahvaljujući Pozitivnoj Crnoj Gori, kako je istakla Jasavić, u crnogorskom parlamentu se čuo glas nezasluženog dubokog bola bosnjačkog naroda, koji je pretrpio devedesetih godina prošlog vijeka.

“ Mi smo osudili zločine počinjene u Bosni, akciju Lim nad pripadnicima Stranke demokratske akcije I aktere svih zločina. Slučaj  Ibrahima Čikića Pozitivna je uspjela da otrgne od zaborava i izdine na međunarodni nivo kroz deklaraciju i preporuku POSP-a. Zahvaljujući Pozitvnoj u crnogorskom parlamentu prvi puta su se čule argumentovane i strucne kritike sudskih presuda za ratne zlocine deportacije bosnjaka iz Herceg Novog 1992, Bukovice, Kaludjerskog laza, Strbaca”, kazala je Jasavić.

Zahvaljujući insistiranju Pozitivne Crne Gore u Ustavni zakon za sprovođenje ustavnih amandmana za reformu pravosuđa unijeta je odredba o zastupljenosti pripadnika manjinskog naroda u pravosuđu i tužilaštvu, što je kasnije postalo sastavni dio svih zakona iz oblasti pravosuđa. Pozitivna Crna Gora je prva u crnogorskom parlamentu kroz rad radne grupe za izgradnju povjerenja aktuelizovala pitanja glasanje naše dijaspore putem diplomatsko konzularnih predstavništava. Isto tako, Pozitivna Crna Gora je prva ukazala u parlamentu na iseljavanje građana sa sjevera i kroz deklaraciju POSP-a internacionalizovala problem, te pripremila set predloga zakona za sprečavanje iseljavanja sa sjevera.

Jasavić je dodala i to da je Pozitivna svojim djelovanjem postala ozbiljna alternativa vlasti, prvenstveno zbog građanskog koncepta za koji se zalaže i konkurentnih kadrova od ličnog i profesionalnog integriteta.

Za vrijeme boravka u SAD Azra Jasavić će  posjetiti i Udruženja iseljenika sa prostora Crne Gore kako bi  razmijenili stavove i mišljenja sa aktuelnim političkim dešavanjima u Crnoj Gori i značaju dobijanja pozivnice za učlanjenje  naše države u NATO.

Portal Analitika