Društvo

Radnici Boksita sjutra protestvuju ispred Vlade i Privrednog suda

Radnici Rudnika boksita okupiće se sjutra u osam sati ispred upravne zgrade i organizovano krenuti u Podgoricu na najavljeni protest, jer nadležni državni organi nijesu počeli da rješavaju situaciju u toj firmi.
Radnici Boksita sjutra protestvuju ispred Vlade i Privrednog suda
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović, rekao je agenciji Mina-business da su nadležni organi obaviješteni o protestu koji je zakazan za deset sati ispred zgrade Vlade i Privrednog suda.
„Začuđuje i zabrinjava što niko od nadležnih ne reaguje kako bi se riješila situacija za koju su Sindikat i zaposleni našli najbolje rješenje koje je ponudila kompanija Neksan. Nećemo dozvoliti nikome ni da pokuša da uđe 'na mala vrata' i preuzme imovinu po nepovoljnoj cijeni i tako ugrozi firmu i prava radnika“, kazao je Bojanović.
Radnici su nezadovoljni jer Odbor povjerilaca još nije razmotrio ponudu Neksana jer je predsjednik Odbora povjerilaca, Dragana Đuranović, bila odsutna, a trebalo bi da se sa službenog puta vrati sjutra.
Sindikat je zvanično tražio sastanak u Ministarstvu ekonomije, kao i da prisustvuju sjednici skupštinskog Odboru za ekonomiju, finansije i budžet. 
Bojanović je kazao da dodatno zabrinjava i što se primiče rok za regulisanje prava na penziju, a na ispunjenje tog uslova u Boksitima čekaju 132 radnika, od ukupno 312 u preduzeću.
„U Boksitima svakodnevno raste nezadovoljstvo i rudari se opravdano pitaju šta radi država na rješavanju teške situacije u preduzeću, tim prije što više nema nikakvih prepreka da se prihvati ponuda nikšićke kompanije Neksan, kao jedinog i povoljnog investitora“, naveo je Bojanović.
Neksan je ponudio za imovinu Boksita 4,4 miliona EUR i još 600 hiljada za socijalni program radnicima uz uslov da dobije koncesiju na rudu u Župi nikšićkoj, gdje se nalaze svi rudokopi Boksita

Mina-business

Portal Analitika