Društvo

JUSIĆ: Ne smijemo našim potezima ići na ruku teroristima

Prijetnja nasilnog ekstremizma i terorizma postala je realnost globalizovanog svijeta i nijedna prijetnja upotrebom sile za ostvarivanje političkih ili bilo kojih drugih ciljeva se ne treba zanemarivati. Ali se jednako moraju uzeti u obzir politizacija tzv. „rata protiv terorizma", manipulacija njime i greške u metodama kojima se terorizam pokušava zaustaviti, smatra Muhamed Jusić, islamski teolog i analitičar u razgovoru za Pobjedu komentarišući dešavanja na Bliskom istoku.
JUSIĆ: Ne smijemo našim potezima ići na ruku teroristima
Portal AnalitikaIzvor

- Jedna od najčešćih grešaka u tom ratu jeste generalizacija, odnosno predstavljanje terorizma kao islamskog i kao nečega iza čega stoje svi muslimani u svijetu. Ne znam samo da li oni koji u našoj javnosti ne prave razliku između male skupine radikala i svih muslimana na Balkanu, u Evropi pa i u svijetu u tu zamku ekstremista upadaju svjesno ili ne, odnosno da li pokušavaju da prodube sukob između, uslovno rečeno, svih muslimana i Zapada, umjesto da zajedničkim naporima osude malu skupinu fanatika i radikala. Ne vide, ili neće da vide, da ti podjednako ubijaju muslimane, kao i nemuslimane, i da su većina njihovih žrtava širom svijeta upravo muslimani. Oni koji tako postupaju, svjesno ili ne, čine uslugu teroristima i nasilnim ekstremistima jer je njihov cilj da sebe prikažu kao predstavnike islama i muslimana - kazao je Jusić za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, upravo je najbolja reakcija na sumanuti video snimak više slobode, više međuvjerske i međuetničke saradnje i više rada za bolju zajedničku budućnost svih naroda na Balkanu.

- Širenje straha, politiziranje terorističke opasnosti na način da se legitimni politički zahtjevi i problemi muslimanskih naroda i zajednica na Balkanu kompromitiraju navodnim njihovim vezama s globalnim terorizmom, samo će ojačati teroriste i pomoći im da postignu njihov cilj. Oni žele da vide svijet u haosu. Oni žele da dokažu da su muslimani ugroženi od drugih svugdje u svijetu, pa tako i na Balkanu, i da ih samo oni mogu silom koju koriste zaštititi. Suzbijajući islamofobiju i antiislamki sentiment mi teroristima izbijamo njihovo glavno oružje u mobilizaciji novih sljedbenika. Emitovanje snimka čiji su neki od aktera prema dostupnim informacijama stradali prije nekoliko mjeseci u Sirijskom ratu nije došlo slučajno u danima kada je u Sarajevo trebao doći Papa Franjo. To je najbolji dokaz za ovo što sam upravo rekao i kakakv su cilj imali oni koji su ga producirali: poslati drugačiju poruku regionu od one koju su Sarajevo i papa poslali tog dana - ocjenjuje Jusić.

Na pitanje može li se reći da navedene poruke, odnosno snimak upravo hrane ekstremizam drugog predznaka Jusuć je istakao da jedan ekstremizam i radikalizam hrane drugi, odnosno da radikali među muslimanima koriste sve nepravde prema muslimanima, ignorisanje nagomilanih problema tog dijela svijeta, duple aršine zapadnih centara moći u odnosu prema muslimanskim narodima, sve probleme neuspjelog procesa integracije i šta sve ne kako bi sebe prikazali žrtvama i jedinim istinskim zaštitnicima muslimanskih interesa.

- Istovremeno desničari širom Evrope i svijeta u postupcima male skupine fanatika traže opravdanje za svoje ksenofobične i ništa manje nasilne stavove prema svim muslimanima. Takav pristup ne smijemo ponoviti barem mi ovdje na prostoru bivše Jugoslavije koji imamo dugo iskustvo multukulturalizma i suživota različitih vjerskih i etničkih skupina. To utoliko više što smo devedesetih vidjeli gdje nas sijanje straha i predrasuda prema „drugome“ može odvesti. Mislim da stravični zločini iz tog perioda, koji su kulminirali zločinom genocida u Srebrenici, moraju biti pouka za budućnost da se mržnjom i strahom više ne igramo na ovim našim prostorima - kazao je Jusić.

 

foto: forum.tm

Portal Analitika