Društvo

Pješačenje s ambasadorima u Nacionalnom parku Biogradska gora

Uz prisustvo ambasadora stranih zemalja u Crnoj Gori: Austrije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori (UNDP-a), danas je Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore organizovalo promotivni događaj „Pješačenje s ambasadorima“ u Nacionalnom parku Biogradska gora.
Pješačenje s ambasadorima u Nacionalnom parku Biogradska gora
Portal AnalitikaIzvor

Na početku događaja učesnike su pozdravili ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Zoran Mrdak i direktor NP Biogradska gora Saša Jeknić poželevši im srdačnu dobrodošlicu u nekadašnji „Kraljev zabran“ i jednu od posljednjih prašuma u Evropi, Biogradsku goru. Tokom jednočasovnog sastanka u Centru za posjetioce Nacionalnog parka ambasadori su imali prilike da se informišu o tekućim aktivnostima resornog ministarstva i JPNPCG na zaštiti i promociji Parkova, naglasivši da je trend njihove posjećenosti iz godine u godinu sve veći, te da je neophodno unaprijediti postojeće i osmisliti dodatne sadržaje u cilju njihove efikasnije valorizacije u skladu sa principima održivog razvoja. Od jednake je važnosti kvalitetnije promovisati znamenitosti Parkova, s posebnim naglaskom na tradicionalne vrijednosti, kulturu i običaje koji ih čine jedinstvenim i karakterističnim na mapi zaštićenih prirodnih područja Evrope. Takođe je istaknuto da je neophodno u saradnji sa lokalnim preduzetnicima osmisliti i realizovati različite aktivnosti u Parkovima koje mogu doprinijeti unapređenju turističke ponude i povećanju njihove aktraktivnosti, kao i ukupnoj ekonomiji Parka.

Isto tako, ambasadori su se zahvalili Nacionalnim parkovima na dobroj organizaciji promotivnog događaja i istovremeno iskazali svoje divljenje prema prirodnim ljepotama ne samo Nacionalnog parka Biogradska gora, već i prema ostalim crnogorskim zaštićenim područjima koji se mogu dodatno promovisati i putem veb sajtova, distribucijom promotivnog materijala ili osnivanjem grupe „Prijatelji nacionalnih parkova“. 

Na početku događaja ambasadori i ostali gosti su s posebnom pažnjom uživali u programu KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina, dok su tokom obilaska staze oko Biogradskog jezera imali prilike da saznaju mnogo više o prirodnim vrijednostima Biogradske gore i mogućnostima aktivnog odmora u Parku.

Portal Analitika