Politika

Neobično saopštenje: Na ulazu u novski parlament uvesti doping test!

Reagujući na aktuelnu političku situaciju u Herceg Novom, podjela u Izboru, kao i na stanje u gradu otkako su na vlasti DPS i Izbor iz Novske liste su Radio Jadranu dostavili jedno veoma dugo saopštenje, koje je ovaj medij objavio u cjelostim “zbog neobičnog stila” i pristupa.
Neobično saopštenje: Na ulazu u novski parlament uvesti doping test!
Portal AnalitikaIzvor

“Pošto mi poštujemo jake i jače, pozivamo prvog čovjeka DPS-a, Sloba Kruša, da ne dozvoli svojima da ga ne poštuju kao ovog drugoga, i da nikad više ne dozvoli da bilo ko drugi, van našeg grada, pregovara u naše ime, bez našeg prisustva. Znamo da je toliko ‘moćan’ da nam ovo usliši. Pozivamo ga da napokon uzme stvar u svoje ruke i da rastjera cirkusante iz NVO-a. Iako imamo informaciju da bi velika većina njih sutra ujutro prešla kod njega”, navodi se u saopštenju uz zahtjev da se predsjednik Skupštine založi u budućnosti, da na ulazu u novski parlament bude postavljen doping test.

“Posebno za alkohol i psihoaktivne sustance. Imamo opravdan razlog za to. Barem tako mislimo.”

Ali, pročitajte i ostatak:

Prošetasmo onomad mi iz Novske Liste od Meljina do Škvera. Uživanje! More kristalno čisto, sve zelene površine besprekorno uređene! Šire se opojni mirisi, kako sa morske strane, tako i s gornje bande. Čista ljepota! Komentarišemo koliko nam znači kolektor. Idemo tako, i nailazimo na Hilton, skoro završen i spreman za svoju prvu sezonu. Poslije Hiltona, nailazimo na Meriot, na kome se izvode poslednje pripreme za dugu sezonu do oktobra. Redom dalje pored Šeratona, Radisona do Škvera...
Na Škveru vezana dva kruzera! Svaka čast Kirilu i Obradu, što uticaše na Dejana i Nikšu da produže mulo, pa da se i Novi ovajdi kao Kotor i Dubrovnik. Idemo dalje do bazena. Pun kao šipak. Vidi se da je more još uvijek hladno. Razmišljamo koliko je Novljanima dobro došla ta investicija, da, kao i u Podgorici, i u ostalim "metropolama" imaju svoj gradski bazen.
Idemo dalje do Dumana na pokretne stepenice, koje je donirao jedan lokalni dobrotvor. Ispod nas na Bijeloj Vili sve Njemci i Englezi. Penjemo se stepenicama do hotela Boke. Terasa hotela dupke puna. Svira neki džez orkestar. Pravi relaks, za dušu i srce.
Idemo dalje do Gradske kafane. Za istim stolom Duško, Nikša, Obrad, Dejan i Slobo. Sto do njih Vajaga, Vlado i doktor. Opet do njih oni drugi manje bitni. Opuštena atmosfera.Po mimici zaključujemo da je opasna šala u pitanju. Svi se od srca smiju. Drago nam.
Mi sjedosmo u bife Beograd. Neko reče da je grad u najvećoj mogućoj uzlaznoj liniji, da je u pravim rukama, Da i opozicija daje nemjerljiv doprinos. Opet neko od nas zaključi da nema potrebe za našim postojanjem u budućnosti. Reče, pobijedila je naša ideja, da obijedinimo sve u korist Novoga i Novljana! Pružismo ruke jedni drugima i ...
Zvrrr, zvrrr, zvrrr!!!
Alarm sruši sve naše snove, želje i nadanja. Vratismo se istog trena u realnost našu sumornu.

noviok
Tog jutra isto društvo, iz Novske Liste, u bife Beogradu. Čita se Informer. Kažu pobjegao Duško, nestao. Zaključujemo, neko mu je opasno legao na život.
U Gradskoj kafani doktorica Tamara i deda Špira drže konferenciju za štampu. Ošinuli po Duletu, kao da je tuđi, a ne do juče sinonim za sve njihovo. Oslovljavaju ga sa odbornik Radović. A prije samo dva mjeseca bio im je Bog. Dedi je produžio život, a deda mladolik, u skoro osam decenija uradio za Novi k'o malo ko. Ali nije samo dedu Duško vratio među žive. I Blaga je, vječitog drugog. One ispod njih da i ne spominjemo. Nebitni su. Mora se priznati da je Duško svima dao šansu da se ispolje i da iskažu, sve ono što je narod novski sumnjao, pričao po pjaci, a nikad do sada nije potvrđeno. Zato u neku ruku hvala Dušku. Ipak je ispao frajer, u neku ruku. Kako? Pa čovjek jedini od svih njih svoju budućnost nije vezao za Novi, a nama svima je pomogao da shvatimo ko je ko, a ko je đe? Istina, Novljani su tim njegovim činom poniženi i posramljeni, ali bolje sada nego kada stasaju naša djeca i Vaši unuci.
Pomogao je Duško i Obradu da se malo rehabilituje. Počeo je Obrad da misli na vas i nas malo više nego kad je bio na Duškovom mjestu. U suštini oni su nama isti. Samo je ime kluba drugo. Šta nam obećaše braćo naša? Sjećate li se Novljani?
Mi smo džentlmenski ćutali 100 dana, za dobro Novoga. Čekali smo i nadali se, da će Novi zaista imati šansu, kao što rekoste. Ali šansu dobiše pojedinci. Neki, nama nepoznati ljudi. Postaviše ih na najvažnija mjesta. Duško Perici prizna da je on troje postavio. Pošteno od njega. Šta je sa ostalima? Profesionalcima. Dok su Vam pričali priče o banji, brodogradilištu, bolnici i Mamuli, zaposliše načelnike i direktore s konca i konopca. Kao po konkursu. Samo jedan poništiše, jer bi odgovarali, Ali da ima ikoga doma odgovarali bi oni za svaki. Veoma malo Novljana na tim mjestima, skoro nimalo. Mi se opravdano pitamo, da li smo mi Novljani glupi? Tolika carstva i osvajače preživjesmo, avangarda bijasmo u svakom smislu, a ovi nas predriblaše za mjesec. A te iste, dok nisu Kruša upoznali, nije ni vlastita familija poznavala. Objektivno. Krušo ih postavi na pijedestal. I šta je doživio? Da mu se isti slade što mu banka oduzima imovinu, koju je založio zbog njihovog dobra. Pa sjetite se sučeljavanja na tv Boka sa samim sobom, danima i noćima. Ne bješe to davno, Ima Krušo mana, ne bi ih mi analizirali, ali se ne odnosi tako prema lideru. Ne bar vi koji se zalažete da Novi bude grad kulture 2021. godine. Ako nastavite neće biti ni 3021.
Mi pokušavamo da nađemo formulu i rješenje, kako se do ovoga došlo i kako iz ovoga izaći? Ako nađemo rješenje spašeni smo svi! Naše mišljenje je da je srž problema u tome, da kada trebaju nešto da slupežaju, oni pred nas stavljaju dilemu. To traje zadnjih 25 godina, A manifestuje se kroz uhodanu svađalačku retoriku: Ko je četnik, a ko partizan? Ko je za Mila, a ko za Momira? Ko u policiji, a ko u vojsci? Ko je Crnogorac, a ko Srbin? Koji jezik pričamo, crnogorska ili srpska crkva itd. Posljednja dilema stavljena pred nas je za koga od dva Kruša. Tragedija! Toliko doktora nauka (Novljana) ima, koje je sramota da dođu kući u zavičaj, zbog ovih naših dilema.
Pošto mi poštujemo jake i jače, pozivamo prvog čovjeka DPS-a, Sloba Kruša, da ne dozvoli svojima da ga ne poštuju kao ovog drugoga, i da nikad više ne dozvoli da bilo ko drugi, van našeg grada, pregovara u naše ime, bez našeg prisustva. Znamo da je toliko "moćan" da nam ovo usliši. Pozivamo ga da napokon uzme stvar u svoje ruke i da rastjera cirkusante iz NVO-a. Iako imamo informaciju da bi velika većina njih sutra ujutro prešla kod njega.
Tražimo od predsjednika Skupštine da se založi u budućnosti, da na ulazu u novski parlament bude postavljen doping test. Posebno za alkohol i psihoaktivne sustance. Imamo opravdan razlog za to. Barem tako mislimo.
Pozivamo sveštena lica, koja su trebala da učestvuju u pregovaračkim procesima u naše ime, da dođu u Herceg Novi, i prekade ga minumum dva puta.
Pružismo između sebe ponovo ruke, čvrsto stisnusmo, i zaklesmo se da nećemo odustati i da ćemo dati sve od sebe da im svima vidimo leđa. Za dobro Vas, i baš za dobro Herceg Novoga.

(Radio Jadran)

Portal Analitika