Region

Hrvati u nevjerici, imaju pravo bogatstvo

Vađenje nafte i gasa iz kopnenog dijela Hrvatske moglo bi budžetu godišnje donositi između 3,0 i 6,0 milijardi kuna neto prihoda (397 do 794 miliona eura).
Hrvati u nevjerici, imaju pravo bogatstvo
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednica Uprave Agencije za ugljovodonike, Barbara Dorić smatra da se već naredne godine mogu očekivati seizmička snimanja kopnenog područja, u 2017. i prva istražna bušenja, dok bi sama eksploatacija mogla započeti za pet godina, prenosi Tportal.

Istakla je da u kopnenom dijelu države ima dokazanih rezervi nafte i gasa, a da će najnovije istraživanje omogućiti novi zamah toj industriji, koja je već godinama u padu. Od 2007. do 2013. godine proizvodnja nafte u Hrvatskoj pala je 28, a gasa 34 odsto. 

"Cijela procedura oko istraživanja i eksploatacije nafte i gasa na kopnu ići će neuporedivo lakše i brže od istraživanja mora. Sigurna sam da ćemo prve količine nafte i gasa dobiti mnogo ranije nego kada je riječ o Jadranu", rekla je Dorić. 

Tokom javne debate o Okvirnom planu istraživanja i eksplotacije ugljovodonika na kopnu, rečeno je i da je u Hrvatskoj, od 1952. do danas, opremljeno i pušteno u rad 45 naftnih i 30 gasnih polja. 

Isti izvor navodi da se na javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika na kopnu, zaključeno u februaru, javilo sedam kompanija koje su dale ponude za svih šest istražnih polja, odnosno bilo je ponuđeno 19 različitih radnih programa. 

Takmičili su se za istražna područja površine od 2.100 do 2.600 kvadratnih kilometara uz oblast Drave, istočne Slavonije i Save. 

Po jedan istražni prostor dobile su Ina i nigerijska kompanija Oando, a dozvolu za četiri istražna prostora firma Vermilion Zagreb eksplorejšen (Vermilion Zagreb Exploration), iza koje stoji kanadski Vermilion enerdži (Vermilion Energy). (Tanjug)

Portal Analitika